PREPORODITE ORGANIZAM: Pijte kefir!
Zbog lake svarljivosti i pospešivanja apetita, kefir je pogodan za ishranu rekonvalescenata i iznurenih osoba. Delotvoran je i u lečenju želudačnih i crevnih tegoba, nekih bubrežnih bolesti, jetre.
Mežu brojnim prerađevinama mleka, gorkasto kiselkasti kefir zauzima posebno mesto. Još davne 1887. godine priznat je kao lekovito sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Zbog lake svarljivosti i pospešivanja apetita, pogodan je za ishranu rekonvalescenata i iznurenih osoba. Delotvoran je i u lečenju želudačnih i crevnih tegoba, katara, odnosno zapaljenja creva, pojedinih bubrežnih bolesti, jetre.
Bez problema može da se konzumira u prilično velikim količinama, od litar do litar i po dnevno. U kefiru ima dosta vitamina B koje stvara kvasac. Ima znatno veću svarljivost nego obično mleko. Primera radi, sirovo mleko se u želucu zadržava 7,5 sati, a kuvano 7. Kefir dobijen iz masnog mleka u želucu se zadržava 4,5 časa, a iz obranog samo tri sata.
Kefir predstavlja izvrsno hranljivo i lekovito sredstvo za odojčad i decu sa lošim varenjem, lošom stolicom, kao i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Zato ga treba što više koristiti u ishrani najmlađih.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)