LOŠE PO ZDRAVLJE! Ove namirnice nikako nemojte da kombinujete!

Autor: srbijadanas.com

Lifestyle

04.06.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke namirnice se jednostavno obožavaju. Kad su zajedno, one su najzdravije, dok neke druge kombinacije, koje najviše volimo, uopšte ne treba da jedemo u paketu. Jogurt sa integralnim žitaricama za doručak i sir sa šunkom za večeru deo su vašeg svakodnevnog jelovnika? Pijete kafu s mlekom? E pa, mnogo grešite, jer upravo ove kombinacije nisu dobre za vaše zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izbegavajte kafu sa mlekom

Loše kombinacije hrane

Jogurt i intergralne žitarice

Apsorpcija kalcijuma, koja jogurt čini dragocenom namirnicom, smanjena je zbog oksalata koje sadrže integralni proizvodi. Ako volite mekinje, nastavite da ih uzimate, ali ne u kombinaciji s mlekom ili jogurtom. Kombinacija sira ili jogurta i namirnica bogatih oksalatima (kakao, spanać, suve šljive) takođe nije dobra.

Mleko i kafa

Osećaj težine u želucu ujutro često je posledica bele kafe. Kafa sadrži niz kiselina, među kojima kofeinsku, koje menjaju belančevine iz mleka i stvaraju velike ugruške kazeina, koji su teško vare. Još je gori kapućino: mlečna pena još više menja belančevine. Ako baš ne možete da se odreknete bele kafe, pijte je uz hleb ili keks, jer oni smanjuju ugruške.

Sir i šunka

Gurmanska kombinacija, ali da li je zdrava? Ne baš, jer sir sadrži kalcijum, a salame gvožđe. I jedni i drugi prolaze kroz creva vezani za iste belančevine. Zamislite voz za hiljadu putnika u koji ste ukrcali njih 1.500. Neko će svakako stajati. Isto se događa gvožđu i kalcijumu ako ih unesemo istovremeno: belančevine će zbog uticaja gvožđa uspeti da prenesu samo jedan deo kalcijuma, pa on ostaje neiskorišćen.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dobre kombinacije hrane

Šnicla i zelena salata sa limunom

Vitamini C i A iz salate pomažu organizmu da pobedi štetna jedinjenja iz pržene masnoće, među kojima su slobodni radikali, odgovorni za oštećenje ćelija, ali i za stvaranje bora.

Ipak, zabluda je da salata začinjena limunom može na neki način apsorbovati masnoću od prženja: količina masnoće i kalorija ostaje ista.

Pasulj i mladi luk

Gvožđe iz pasulja, radiča i kupusa bolje se apsorbuje u kombinaciji s vitaminom C, kojeg najviše ima u mladim percima luka. Zato uz pasulj ili sočivo pojedite salatu od svežeg sezonskog povrća.

Šargarepa i ulje

Namirnice bogate karotenom i vitaminima A (spanać i radič), E (kupus i zelena salata) i K (paradajz) uvek treba začiniti uljem. Jer da bi ih organizam apsorbovao, moraju se otopiti upravo u masnoći. Ako više volite prirodno povrće, jedite ga uz jelo koje sadrži masnoće, recimo uz testeninu s mesnim umakom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading