NJAM, NJAM: Probajte domaći Oreo keks!

Autor: n1info.com

Lifestyle

08.07.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probajte domaći Oreo keks koji ne sadrži aditive, ni pojačivače ukusa, a vrlo je hrskav i ukusan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ima li išta slađe od domaćeg keksa?

Sastojci:

Keksići:

- 115 g omekšalog putera

- 100 g šećera

- 3 kašike meda

- 1/2 kašičice sode bikarbone

- prstohvat soli

- 165 g brašna

- 35 g kvalitetnog kakaa (od toga zavisi intenzitet čokoladnog ukusa, ali i boja keksića)

Krem:

- 100 g omekšalog putera

- 1 kašičica arome vanile

- prstohvat soli

- 150 g šećera u prahu

Priprema:

U odgovarajuću posudu odmeriti omekšali puter, šećer, med, sodu bikarbonu i so. Umutiti mikserom ove sastojke na manjoj brzini, pa povećati brzinu na maksimalnu. Mutiti oko 5 minuta dok masa ne postane svetla i penasta. Posebno pomešati i prosejati brašno i kakao. Dodati ih u masu od putera i mešati na najmanjoj brzini dok se sastojci ne sjedine i dok se ne dobije testo. Testo oblikovati rukama u kuglu, pa podeliti na dva dela. Svaki deo malo rastanjiti.

Keksići se mogu oblikovati odmah, a testo može stajati u frižideru 5 dana uvijeno u providnu foliju.

Uključiti rernu da se greje na 180C. Obložiti dva pleha od rerne papirom za pečenje. Rastanjiti polovinu testa na podlozi posutoj kakaom da bude 3-4 mm debljine. Sve vreme tokom rada testo posipati po potrebi kakaom, umesto brašnom. Da bi se dobile karakteristične šare može se koristiti oklagija sa urezanim gravurama ili pečati za keksiće.

Iz rastanjenog testa odgovarajućim okruglim kalupom seći krugove prečnika oko 4 cm. Isečene krugove od testa ređati na pripremljene plehove. Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa. Peći u rerni 12-13 minuta dok blago ne potamne. Pečene keksiće ostaviti na plehovima da se ohlade do sobne temperature.

Za krem ukutiti sve sastojke oko 5 minuta mikserom na najvećoj brzini dok masa ne postane svetla i penasta.

Staviti po malo krema kašičicom ili dresir kesom na polovinu pečenih i prohlađenih keksića, pa poklopiti drugim keksićem. Gotove keksiće ostaviti da odstoje 2-3 sata da se fil lepo stegne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading