SUPERNAMIRNICA ZA OPORAVAK POSLE TRENINGA!

Autor:

Lifestyle

31.08.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno se nikada ne biste dohvatili za zeljastu biljku kao prvi izbor za zalogaj posle treninga, ali zato imamo naučnike da nam ukažu na to šta bi valjalo činiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izašla iz vežbačkog raja: Cvekla

Naime, naučnici Univerziteta u Nortambriji su vršili ispitivanje na 30 muškaraca starosti između 18 i 28 godina, koji su vežbali barem dva puta nedeljno, dajući im posle tih napora - cveklu!

Ustanovljeno je da ova "superhrana" pomaže mišićima da se oporave posle intenzivnih vežbi. Ispitanici su imali zadatak da izvedu 100 intenzivnih pliometričkih vežbi, a onda su u naredna tri dana podeljeni u tri grupe od kojih je jedna pila 250 ml soka od cvekle, druga 125 ml istog napitka, a treća je dobila placebo sa istim kalorijskim i makronutritivnim sastavom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dr Tom Kliford koji je predvodio studiju utvrdio je da su se kod osoba koje su tri dana pile veću dozu soka od cvekle mišići mnogo brže oporavili, nego kod ostalih učesnika istraživanja.

Takođe, kod njih je primećena smanjena upala mišića, što znači da bi cvekla mogla biti korisna za one koji prave male pauze između dva treninga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading