RUSKI LEK ZA 100 BOLESTI: Bundeva kraljica jeseni

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živa, dinstana ili pečena bundeva jača imunitet, pomaže varenje, topi kilograme i podiže raspoloženje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruski lekari i travari ističu lekovitost bundeve u slučaju ekcema i psorijaze

Bundeva se koristi za pripremu brojnih slatkih, ali i slanih jela, može se jesti sveža, kuvana, pečena ili pržena. Sok od bundeve, u kombinaciji sa nekim prirodno ceđenim sokovima od jabuke, cvekle ili šargarepe, blagotvorno deluje na imunitet, a naročito pomaže u oslobađanju od toksina i regulaciji telesne mase.

Plod bundeve u narodnoj medicini preporučuje se kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Ono što je veoma važno je da bundevu mogu slobodno da konzumiraju dijabetičari, kao i osobe sa oboljenjima želuca i creva, čija ishrana je inače ograničena.

Bundeva sadrži čak 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina, pa je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija. Bundeva sadrži karoten ili provitamin A, vitamine C i B grupe - B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu, kao i brojne minerale i gvožđe. Plod bundeve ima više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina, pektine, celulozu i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom.

Ruski lekari i travari najviše ističu lekovitost bundeve u slučaju kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze. Dermatolog iz bolnice u Sankt Peterburgu Valerija Nikolajevna Mališeva propagira domaće obloge i kupke na bazi bundeve, dok čuveni travar Rim Bilalovič Ahmedov preporučuje nekoliko terapija za bolesti metaboličkog i kardiovaskularnog sisema, a tvrdi da bundeva pomaže čak i u lečenju nekih oblika tumora.

KUPKA OD BUNDEVE

Svežu bundevu izrendajte ili iseckajte u blenderu. Ovu kašu iscedite, pa dobijeni sok pomešajte sa sveže pripremljenim čajem od kamilice. Smesu sipajte u kadu sa toplom vodom, u kojoj treba da se kupate od 10 do 15 minuta jednom dnevno. Doktorka Mališeva tvrdi da se posle pet kupki ekcem smanjuje, koža počinje da se regeneriše.

Foto: pixabay.com

NAPITAK ZA JAČANJE IMUNITETA

Čuveni ruski pisac knjiga iz oblasti narodne medicine Genadij Petrovič Malahov preporučuje napitak od bundeve za moćnu probavu i jačanje imuniteta. Napitak se pravi od četiri čaše prirodnog kefira i 150 grama kuvane ispasirane bundeve, u šta se dodaje jedna kašika meda.

DOMAĆI SLATKI SOK

Potrebno je skuvati tri kilograma očišćene bundeve u sedam litara vode i dva kilograma šećera. Kada bundeva omekša, masu ispasirati i dodati dve kesice limuntusa. Sok se sipa u staklene flaše, koje se zatvaraju celofanom, a potom se flaše umotavaju u ćebe i ostavljaju da prenoće, dok se sok ne ohladi. Sok se čuva na tamnom i hladnom mestu i pije se po potrebi.

DETOKS SALATE SA BUNDEVOM

Iz knjige "Bundeva - lek za sto bolesti" autorke Irine Zajceve

1. Bundeva sa jabukom

200 g bundeve, 120 g jabuka, 50 grama rendane šargarepe, 100 g jogurta, 50 g brazilskih oraha

2. Bundeva sa jabukama i medom

250 g bundeve, 200 g jabuka, 30 g tečnog meda, 20 g zdrobljenog limuna, 50 ml prirodnog voćnog soka, 50 g oraha u zrnu

Foto: pixabay.com

3. Bundeva i avokado

200 g bundeve, 200 g avokada, 50 g jogurta, 5 g listova nane

4. Bundeva i ananas

250 g bundeve, 120 g ananasa, 60 g lešnika, 100 ml kefira sa niskim sadržajem masti

5. Bundeva i cvekla

200 g rendane bundeve, 200 g rendane cvekle, 30 ml biljnog ulja, 20 ml limunovog soka, 5 g mirođije

6. Bundeva sa grejpfrutom

150 g bundeve, 200 g grejpa, 150 g avokada, 30 g jogurta, 50 g crne ribizle

Sok od sirove bundeve kao terapija

Napitak od sirove bundeve sadrži redak vitamin T, koji pomaže apsorpciju teške hrane i sprečava gojaznost, mogu ga konzumirati svi, jer nema kontraindikacija, a evo koje su preporučene doze:

  • Pola čaše dnevno u slučaju kardiovaskularnih tegoba praćenim otocima
  • Četvrtina ili polovina čaše soka tri puta dnevno, tokom 10 dana pije se za izbacivanje kamena u bubregu i bešici
  • Jedna čaša soka dnevno tokom dve do tri nedelje savetuje se muškarcima za lečenje prostate
  • Čašica od 70 ml soka zaslađena medom pre spavanja savetuje se onima koji pate od nesanice

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading