VEČE EMOCIJA I SEĆANJA NA NAJVEĆE SRPSKE HEROINE: Svečano otvoren Serbia Fashion Week

Autor:

Lifestyle

22.11.2018

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Galeriji Matice srpske svečano je otvoren jedanaesti Serbia Fashion Week.

RepublikaFoto: Svetlana Braun
Izložba kolekcije "tuga, sećanje i lepota"

Najveća nedelja mode u jugoistočnoj Evropi dala je svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji izložbom kolekcije Tuga, sećanje i lepota proslavljene akademske slikarke i dizajnerke Ivanke Jevtović. Veče je obilovalo emocijama, notom sentimentalnosti, a čitava svečanost upotpunjena je zvucima gudačkog kvarteta Arsa Longa. Svim prisutnim posetiocima najpre se obratila upravnica Galerije, Tijana Palkovljević koja je stavila akcenat na modu kao vid umetnosti i navela da se nikako ne sme zanemariti značaj koji moda ima, kako za Novi Sad tako i čitavu zemlju.

Ona iskreno veruje da je kultura sećanja nešto što se neguje, a obeležavanje jubileja najbolji način da pamtimo i da nekim budućim generacijama prenesemo one najvažnije trenutke iz naše istorije. Saradnja Nacionalne nedelje mode i Galerije Matice srpske traje već godinu i po dana i uz zajedničko nastojanje da neki od najznačajnijih srpskih i inostranih dizajnera spajajući naše kulturno nasleđe i savremenost daju doprinos napretku modnog dizajna u Srbiji.

RepublikaFoto: Svetlana Braun

Autorka kolekcije Tuga, sećanje i lepota Ivanka Jevtović ističe da ova izložba predstavlja divan spoj mode i umetnosti čije je putešestvije započelo pre četiri godine u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Reč je o visokoj modi, modeli su jedinstveni i prepoznatljivi, pa se već na prvi pogled može primetiti da je reč o Prvom svetskom ratu. Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje kao ukras.

Pored ove kolekcije, iloženi su i beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje. Od deset predstavljenih kreacija, samo jedna je bele boje, dok su ostale crne, a umetnica napominje da je zapravo reč o kontrastu, u kom preovlađuje tuga, i da odnos crno-belog najviše budi emociju.

Kolekciju karakterišu muški način zakopčavanja, anterija, jelek, patne i epolete. Srpska solunska kapa stilizovana je sa kostimom i transformiše se u krunu kakve su ovekovečene na srednjovekovnim freskama. Kreacije su urađene u kombinaciji pliša, satena, čoje i organdina u crnoj boji, a svilena dugmad za kolekciju su specijalno izrađena u velikoj Hoči. Ivanka Jevtović navodi da je divan osećaj učestvovati na ovakvoj manifestaciji i ističe zahvalnost Serbia fashion Weeku i direktorki Svetlani Horvat.

RepublikaFoto: Svetlana Braun

Mnoge žene u Srbiji su ostavile pečat u borbi za slobodu, kako na ratištu kao bolničarke, tako i u zarobljenoj Srbiji gde su pazile na domaćinstva i porodice onih koji su krenuli put Albanije.

- Kolekcija je inspirisana srpskom vojničkom uniformom iz Prvog svetskog rata i narodnom nošnjom. Tu dolazi preklapanja elemenata. Srbija se uvek nalazi između rata i mira.Vizantijsko srce na uniformama simbol je naših manastira koji su tu gde god mi bili. Vizantijska srca su verni prikaz onih sa naših fresaka, nisu imrpovizovana. Ovo je način da odamo počast srpskim heroinama. Koliko god srca da napravimo, nemoguće je da im se odužimo za sve što su žrtvovale i učinile za naš narod, one su simboli Velikog rata , a na ovaj način im odajemo zahvalnost za sve što su učinile - kaže autorka ove kolekcije Ivanka Jevtović.

Utisak predsednice SFW, Svetlane Horvat, je da će ova nedelja mode proteći obojena novim projektima na kojima se vredno radilo prethodnih godinu dana. Govorila je o planu i programu predstojećih aktivnosti, a za sam kraj izdvojila važnu poruku čime je istakla značaj mode kao grane umetnosti.

RepublikaFoto: Svetlana Braun

Zbog čega bi javnost smatrala umetnikom samo nekoga ko je završio smer slikarstvo, a ne smatra umetnikom dizajnera koji je istu Akademiju završio na smeru modnog dizajna? Moda je sama po sebi vrhunska umetnost i pripada kreativnoj industriji.

Nakon svečanog otvaranja, sve ljubitelje mode drugog dana Serbia Fashon Weeka u dvorcu Eđšeg od 18.00 časova očekuju revije finalista takmičenja dve modne platforme: srpske Fashion Talents Design Competition i evropske European Fashion Talents Design Competition.

RepublikaFoto: Svetlana Braun
RepublikaFoto: Svetlana Braun

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading