Koliko solarijum utiče na pojavu raka kože: Ovo istraživanje će vas zaprepastiti

Autor: Republika

Lifestyle

16.05.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Foto: Ilustracija

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu. 

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije - naučnici su procenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume. 

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume. 

- Nema količine kvarcovanja koja je bezbedna - kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari. 


- Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu - kazala je dr Barbidž. 

- Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume - dodala je ona. 

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma. 


Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading