VODOM I MLEKOM PROTIV CRVENILA: Narodnim lekovima ublažite neprijatne simptome ujeda insekata

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada ne treba češati mesto uboda jer ćete time samo pogoršati stvar, a kada planirate izlet, poželjno je da ponesete antihistaminike kako biste sprečili eventualne komplikacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruski travar Genadij Malahov preporučuje da na mesto ujeda stavite smesu od izrendanog sirovog krompira

Lepše i toplije vreme izmamilo je insekte, pa gotovo nijedan izlazak u prirodu ne može da prođe bez bar jednog ujeda. Na sreću, većina njih je bezazlena i najveća neprijatnost je uporan svrab ili peckanje. Jedno od osnovnih pravila je da nikada ne treba češati mesto uboda jer ćete time samo pogoršati stvar. Takođe, ako planirate izlet, poželjno je poneti antihistaminike kako biste mogli odmah da reagujete i sprečite dalje komplikacije.

Najčešći ujedi, odnosno ubodi, dolaze od komaraca, osa, pčela, pauka, krpelja, nekih vrsta mrava, pa sve do stršljena, čiji je ubod najstrašniji. U slučaju da vam se nakon ujeda insekta jave mučnina i povraćanje, stezanje u grudima, oticanje usana, jezika ili čitavog lica, vrtoglavica i nesvestica, obavezno se obratite lekaru. Ako ovi simptomi izostanu, znači da ujed nije opasan i tu mogu pomoći kućni lekovi, koje možete sami pripremiti.

Biljni sok kad ujede pčela

Kod ujeda ose ili pčele pomaže sok od svežeg peršuna. Dobro oprati lišće i izgnječiti. Naneti na mesto ujeda i obmotati zavojom. Menjati listove na dva sata. Isti efekat imaju i listovi bokvice i hajdučke trave.

Lavanda tera dosadne komarce

Kod ujeda komaraca pomaže mešavina lista mente, hrastove kore i lišća kantariona. Jednak udeo sastojaka sipati u 200 ml vode i pustiti da vri 15 minuta na tihoj vatri. Nanosite kao losion. Kod komaraca je najbolje reagovati preventivno. U decilitar maslinovog ulja sipajte 40 kapi ulja lavande, sipati u prskalicu i isprskati kožu pre izlaska. Komarci će bežati od vas.

Foto: pixabay.com

Soda bikarbona za ujed pauka

Mada su najređi, i ujedi pauka se dešavaju. Ukoliko do toga dođe, pomaže pasta od sode bikarbone, koja se napravi tako što se pomešaju prašak i voda. Možete pomešati i po kašiku mleka i vode, pa umočenu tkaninu nanesete na mesto ujeda.

Voda i mleko

Potrebno je da pomešate istu količinu vode i mleka, a zatim parče tkanine ili maramice potopite u mešavinu i stavite preko kože. To će ublažiti bol i osećaj svraba.

Bosiljak i luk

Kamfor, hemijski sastav u lišću bosiljka, pomaže u hlađenju kože oko ujedenog mesta. Izmrvite lišće bosiljka i nanesite na mesto ujeda kako biste ublažili bol i svrab. Preporučuje se i da na mesto ujeda stavite hladno maslinovo ulje i zdrobljeni luk. Ruski travar Genadij Malahov preporučuje i smesu od izrendanog sirovog krompira.

Ruski losion

Osušeni cvet vratića kuvati u dve kašike vode oko 15 minuta. Ohladiti pre upotrebe, pa naneti na mesto ujeda. I opran koren maslačka takođe deluje efikasno. Koristiti na isti način.

Kada se obavezno javiti lekaru

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma, obavezno se obratite lekaru:

  • Gušenje i problem sa disanjem
  • Stezanje u grudima
  • Oticanje usana, jezika ili čitavog lica
  • Vrtoglavica i nesvestica
  • Mučnina i povraćanje
RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading