ZAUSTAVITE VREME: OVIH 11 navika čine da izgledate starije!

Autor: 24sata.hr, Republika

Lifestyle

16.09.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini li vam se da izgledate stariji nego što jeste, možda je vreme da promislite o svojim svakodnevnim rutinama jer hrana koju jedemo, pa čak i način na koji spavamo "dodaju godine".

RepublikaFoto: Photo by kevin laminto on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ovih 11 navika nas čine da izgledamo starije nego što jesmo:

1. Multitasking

Ako vam se čini da vam se popis obaveza povećava umesto da se smanjuje ma šta da uradite, malo odahnite jer s nametanjem raznih obaveza samo stvarate veći stres, kaže dr. Raymond Casciari iz bolnice St. Joseph u Orangeu u Kaliforniji.

Nekoliko studija naime pokazuje da hronični stres izaziva oslobađanje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju stanice i odgovorne su za starenje. Umesto da pokušate napraviti sve s popisa, dr. Casciari predlaže da se koncentrišete na samo jedan zadatak i krenete dalje tek nakon što ga završite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne preterujte sa slatkišima

2. Ne možete odoleti slatkom

Osim što dodajete kilograme, slatko takođe može dodati i godine vašem licu.

"Iznutra se u koži molekule šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših stanica", kaže kalifornijska dermatološkinja dr. Susan Stuart iz San Diega. Taj postupak, poznat kao glikacija, može rezultirati gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora te gubitkom kontura lica i povećanjem pora. 

3. Premalo spavate

Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake - već je povezan i s kraćim životnim viekom, kaže dr. Casciari, koji je u bolnici St. Joseph osnovao laboratoriju za spavanje."Spavanje unutar raspona od sedam sati je optimalno", kaže on. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje, kaže dr. Casciari. 

4. Niste aktivni

U studiji od oko 11.000 Australijanaca u dobi od 25 godina i više naučnici su otkrili da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vek smanjio za 22 minute. Takođe, ljudi koji su prosečno dnevno proveli šest sati gledajući TV živeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopšte nisu gledali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Slobodno vreme koristite za šetnju umesto gledanje televizije...

"Ovaj se učinak više odnosi na sedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije", kaže dr. Casciari. "Kad sedite više od 30 minuta, telo počinje odlagati šećer u stanice, pa je mnogo verovatnije da ćete se početi debljati. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ii se prošetajte, kaže dr. Casciari.

5. Pogrešna kozmetika

Čak i rutina nege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost, kaže dr. Stuart. Ako negujete područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe.

"Kreme za oči koje su najdelostvornije sadrže retinol A, oblik vitamina A", kaže dr. Stuart. Ostali važni čimbenici uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidante, hijaluronsku kiselinu i vitamin C.

"Oni podstiču stvaranje kolagena i elastina i tako smanjuju fine linije oko očiju", kaže dr. Stuart.

6. Nedovoljna zaštita od sunca

Samo hodanje po suncu može više štetiti koži nego dan na plaži, kaže profesorka dermatologije na Wake Forest Baptistu dr. Sarah L. Taylor.

 "Prvi uzrok preranog starenja lica su UV zraci", kaže dr. Taylor. "UV svetlo je prisutno i kada je oblačno ili kiša.

"Zaštitite svoju kožu nošenjem krema za sunčanje uvek kad izađete napolje. Dr. Taylor preporučuje SPF između 30 i 50 za svakodnevnu upotrebu. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Koristite kremu sa faktorom

7. Nanosite previše šminke

Prekomerno šminkanje nas takođe može učinisti strarijim jer velike količine makeupa, posebno proizvoda na bazi ulja, mogu začepiti pore na koži i izazvati izbijanje nepravilnosti, kaže dr. Stuart. 

Osim toga, prekomerna upotreba proizvoda s mirisima, iritantnim hemikalijama i alkoholnim sredstvima može isušiti kožu i ukloniti njena prirodna ulja, što uzrokuje preuranjene bore. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne preterujte sa šmikom! Manje je više...

8. Spavanje s licem na jastuku

Spavanje na stomaku ili na boku s licem naguranim na jastuk može stvoriti bore i ubrzati starenje.

"Vezivno tkivo i kolagen na licu postaju slabiji", kaže plastični hirurg za lice i stručnjak za njegu kože, dr. James C. Marotta. "Dakle, kada spavate na istoj strani lica iz noći u noć, vaša se koža neće glatko izvijati niti će se vratiti natrag tako brzo kao kad ste bili mlađi."

Te linije nabora s jastuka mogu postati trajne. Spavajte na leđima ili kupite satensku jastučnicu kako bi koža ostala glatka.

9. U stanu vam je pretoplo

Bez obzira palite li kamin ili uključujete termostat, s tim usisavate vlagu iz vazduha, kaže dr. Marotta.

"To može dovesti do suve, upaljene kože koja s vremenom počinje izgledati starije." Ulaganje u ovlaživač vazduha pomaže u suzbijanju suvog vazduha (vlažnost od 40 do 60% je optimalna) i može uticati na kožu na način da ne svrbi ili se ne ljušti. 

Dr. Marotta preporučuje i stavljanje vlažnog peškira iznad radijatora ili posude  s hladnom vodom, da se nadoknadi izgubljena vlaga.

10. Pijenje sa slamkom

Pijenje tamnih pića kroz slamku može sprečiti mrlje na zubima, ali baš kao što čkiljenje može s vremenom uzrokovati nastanak bora oko očiju, stiskanje usana takođe može dovesti do preranog stvaranja bora oko usta. "To se događa i zbog pušenja cigareta", kaže dermatolog iz New Yorka, dr. Janet Prystowsky.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

11. Izbegavanje masti

Nešto masti potrebno je za održavanje mladolikog osećaja i izgleda, kaže sertifikovani nutricionista i fiziolog Franci Cohen za portal Health. "Omega 3 masne kiseline zdrave su za srce, a ima ih u masnoj ribi (poput lososa i skuše) i određenim orašastim plodovima (poput lanenih sjemenki i oraha). One sprečavaju nastanak bora, a jačaju i zdravlje srca i mozga ," objašnjava.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading