RUSKI NARODNI RECEPTI: Napravite maske protiv opadanja kose

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da trošite na skupe hemijske preparate koji su često bez dejstva, možete napraviti prirodne, efikasne preparate kakvi su nekada korišćeni, kaže dermatolog Olga Kondrahina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne morate da koristite hemijske preparate da biste negovali kosu

Gubitak kose zadaje neprijatnosti za više od 80 odsto stanovnika sveta. Sve počinje banalno, sa nekoliko vlasi, da bi na kraju počeli da otpadaju čitavi pramenovi, a proizvodi koji postoje na tržištu retko kome pomažu. Kao i za sve ostalo, i za ovaj problem najbolje rešenje nudi priroda.

POGAĐA SVAKOGA

Alopecija se javlja i kod odraslih i kod dece, češće pogađa muškarce nego žene, a uzroci i tipovi su različiti. Najčešće se javlja takozvana androgena alopecija, genetski uslovljen gubitak, koji nastaje usled povećane osetljivosti folikula dlake na androgene hormone, a češći je kod muškaraca nego kod žena, i to posle puberteta. Najčešće su zahvaćeni zadnja zona temena glave i zalisci. Kod žena obično dolazi do proređivanja kose na temenu, čelu ili sa bočnih strana, a potpuna ćelavost se retko razvija. Sreće se i alopecija areata, gubitak kose u vidu okruglih, ograničenih polja na kojima uopšte nema dlaka. Ovakva stanja zahtevaju pregled dermatologa i terapiju lekovima.

 

Međutim, osim ovih vrsta alopecije koje su povezane sa genetskim faktorima, postoji i proređivanje kože koje je reverzibilnog i difuznog karaktera (talogeni efluvijum), a uzročnici mogu biti porođaj, operacija ili zračenje, hronične bolesti, visoka temperatura, hipotireodizam, terapija nekim lekovima (antidepresivi, citostatici, oralni kontraceptivi, antikoagulansi).

Tržište je prepuno šampona, maski i ostale kozmetike namenjene za negu kose, ali oni najčešće nemaju nikakvo dejstvo. Umesto da bacate pare na skupe hemijske preparate, možete u svojoj kuhinji da napravite prirodne preparate kakve su pravile naše bake, a koji imaju dokazano dejstvo, preporučuje dermatolog Olga Kondrahina.

POMAŽE I OBIČNA SO

- Oni u to vreme nisu znali sa specijalno dizajnirane losione protiv opadanja kose. Jedino za šta su znali jesu jaja i čičak. Isto to možete i vi - kaže Kondrahina.

Ruska narodna medicina obiluje receptima protiv opadanja i za jačanje kože.

Doktorka Tatjana Viktorovna Konovalova otkrila je recept za jednostavnu masku kojom se jača koren kose i zaustavlja opadanje, a koja podrazumeva samo jednu namirnicu - šargarepu. Kao sjajan izvor vitamina beta karotena i vitamina A, šargarepa utiče na zdravlje vlasišta, koje je esencijalno za zdravu kosu. Pored toga, šargarepa pomaže i u detoksikaciji celog organizma, pa i temena - i stvaranju novih ćelija.

- Skroz sitno narendajte nekoliko svežih šargarepi i utrljajte to u koren kose. Ostavite da deluje minimum 15 minuta, a zatim dobro isperite. U početku, masku nanosite uvek pre pranja kose najmanje pet puta zaredom. Kada kosa ojača, dovoljno je nanositi masku jednom mesečno, a prvi rezultati biće vidljivi već nakon nekoliko tretmana - kaže Tatjana.

Još jedan veoma jednostavan recept uključuje samo kuhinjsku so. Operite kosu na uobičajeni način, pa je obrišite peškirom. Zatim, tokom 15 minuta utrljavajte so u koren kose, a zatim isperite kosu. Postupak ponavljajte dva puta nedeljno, tokom dva meseca. Kosa postaje gušća i počinje da raste i na mestima na kojima je opadala. Kada kosa ojača, dovoljno je nanositi masku jednom mesečno.

 

Ruski recepti za kosu:

 

 

Ren

Izrendajte svež koren rena i stavite u teglu. Prelijte sa 150 grama crnog vina. Neka odstoji sedam dana na tamnom mestu dobro zatvoreno. Uveče ren dugo vatom utrljavati u kožu glave. Zatim kosu obrišite peškirom. Ne perite kosu posle toga. Možete tek ujutru da je perete po potrebi. Ovo radite svako veče. Nakon mesec dana ovog tretmana, kosa polako počinje da raste na mestima na kojima je bila opala.

Maska od kivija

Kivi je voće bogato vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine A, C, tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu, kolin, betain, vitamin K i vitamin E, kao i minerale kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum bakar i cink. Zato ga iskoristite da napravite efikasnu masku protiv opadanja kose.

Priprema:

Oljuštite kivi i usitnite ga viljuškom tako da dobijete glatku masu. Dodajte kašičicu konjaka ili votke i sve dobro promešajte. Utrljajte masku u koren kose ravnomerno po celoj glavi tokom 5-7 minuta. Zatim stavite kapu za tuširanje, umotajte glavu frotirom i ostavite da deluje još 15 minuta. Isperite mlakom vodom i šamponom.

 

Polenov prah

Uzmite 20 grama polenovog praha, 100 ml vode i jedno žumance. Prelijte polenov prah vodom i ostavite ga pola sata da nabubri. Nakon toga dodajte žumance i sve dobro promešajte. Utrljajte masu u koren kose i ostavite da deluje 15 minuta. Ako redovno koristite ovaj recept, kosa prestaje da opada i postaje sjajna. Recept je koristan i kod lečenja peruti i nekih kožnih oboljenja.

Ljute papričice

Da bi vam kosa bolje i brže rasla, utrljavajte u kožu glave losion od ljutih papričica. Stavite u teglu četiri iseckane, crvene, ljute papričice i pola litra votke ili 50 odsto alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji 21 dan. Nakon toga procedite sadržaj tegle i dobili ste losion koji ćete utrljavati u kožu glave. Za jedan tretman dovoljno je 50 mililitara ovog losiona.

 

Maska sa grejpfrutom

Grejpfrutova maska ne samo da sprečava opadanje kose već i stimuliše krvotok i poboljšava ishranu oštećenih folikula, pa tako podstiče rast nove. Da biste je pripremili, potreban vam je sveže isceđen sok od pola grejpfruta, kašika čičkovog ulja i jedna kafena kašičica prirodnog meda. Sve ove sastojke dobro izmešajte. Najpre dobro utrljajte masku u koren kose, a zatim smesu nanesite po celoj dužini kose. Da bi maska bolje delovala, stavite kapu za tuširanje i umotajte glavu frotirom. Ostavite da deluje 40 minuta. Masku sperite mlakom vodom sa šamponom.

Kora od nara

Ruski narodni lekar Genadij Malahov kaže da ne bacate koru nara, već da je iskoristite. Prokuvajte je i tom vodom ispirajte kosu da bi vam bolje rasla.

Kamilica i med

Četiri kašike usitnjenog cveta kamilice prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji sat, sat i po. Procedite i dodajte jednu kašiku prirodnog meda. Balzamom namažite tek opranu, vlažnu kosu, a preko stavite najlon i frotirski peškir. Ostavite da balzam deluje 30 minuta, a zatim ga sperite. Možete samo isprati kosu vodom, bez šampona. Ako vam je kosa suva, stavljajte balzam jednom u dve nedelje, a ako je masna, jednom nedeljno. Ovaj balzam jača kosu od korena do vrha vlasi.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading