Šetajte i mršavite: Pet saveta za topljenje do 50 odsto više kalorija hodanjem!

Autor: Republika

Lifestyle

21.02.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste hodanje koristili kao dobru vežbu koja će vam pomoći da smršate, izgradite mišiće i poboljšate kondiciju, ne morate svakodnevno hodati kilometrima.

Foto: pixabay.com
Hodanje je odličan saveznik u mršvaljenju!

Narednih pet trikova pomoći će vam da iz hodanja izvučete maksimum, ali i sagorite čak do 50 posto kalorija više.

1. Hodajte uzbrdo

Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stepenice, tlo pod nagibom i sagorećete 50 posto više kalorija nego kad hodate po ravnom tlu.

Vežbate li na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stepeni, a zatim povećajte do 7 ili 8, pri čemu ćete zaista osetiti pojačani intenzitet korišćenja mišića. Ako možete, izbegavajte držanje za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti učinak hodanja.

2. Povećajte brzinu hodanja

Uspijete li hodati brzinom od oko 126 metara u minuti (oko 2 metra u sekundi), sagorećete jednaki broj kalorija po prehodanom kilometru kao da trčite.

Hodajte radeći brzinske intervale - hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umerenom brzinom. Na taj način sprečićete zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dosta vremena nakon što završite s hodanjem.

3. Koristite ruke

Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni dok hodate, zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak - ako zamahnete rukama previše napred, nećete moći da ih pomerate dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

4. Obujte odgovarajaće patike

Za hodanje najbolje je izabrati obuću na predelu tabana obloženu mekanim uloškom, naročito u predelu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o tlo.

Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje te se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste.

Foto: pixabay.com
Odaberite adekvatnu obuću!

To znači da su za hodanje najbolje patike čiji je središnji deo fleksibilan i koje dopuštaju takav pokret te pružaju potporu luku stopala, odnosno tabana (deo stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan), gde je pritisak na stopala tokom hodanja najveći.

5. Koristite štapove za hodanje

Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo učvrstiti mišiće i smršati, te su neizostavno pomagalo pri njihovom slavnom nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima rade dinamični pokreti napred i nazad.

RepublikaFoto: pixabay.com
Štapovi će vam pomoći da sagorite kalorije

Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagoreti 20 do 45 posto više kalorija nego da hodate bez štapova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading