Stari japanski narodni lek za bujnu kosu koji možete koristiti umesto regeneratora

Autor:

Lifestyle

03.06.2020

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blagotvorna svojstva pirinča istočnjačkim narodima poznata je od davnina. Jedna stvar zauzima posebno mesto, kao napitak ili kao kozmetičko sredstvo, o čijem efektima svedoči i neopisiva lepota japanskih gejši.

RepublikaFoto: Photo by sean Kong on Unsplash
Foto: Ilustracija

Reč je o pirinčanoj vodi koja je puna skroba i izuzetno hranljiva za kosu i kožu glave. Naime, ovaj sekundarni proizvod kuvanja pirinča u sebi sadrži i brojne vitamine koji doprinose boljoj ishrani i čini kosu jačom, bujnijom i sjajnom.

- Voda od pirinča je bogata skrobom. Skrob dodaje snagu, pojačava hidrataciju i umanjuje pojavu - ističe dermatolog Džošua Zajhner.

Ona dodaje i da pirinčana voda sadrži brojne aktivne sastojke kao što su aminokiseline i antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale. Pojava ovih oksidativnih supstanci na kosi ili koži glave oštećuje dlaku koja postaje krhka, lomi se i na kraju otpada.

 

 

Ono što je posebno važno kod pirinčane vode jeste da ona sadrži i aktivni sastojak inozitol, koji je ključan za jačanje vlasi već oštećene kose.

- Voda od prinča može redovno da se koristiti, baš kao što biste koristili i balzam ili regenerator za kosu. Nanesite je na tek opranu kosu i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre ispiranja. Nakon toga možete naneti i balzam - kaže Zajhner.

 

 

Pirinčana voda lako se priprema. U jedan sud stavite 3 kašike pirinča i prelijte sa 2 šolje vode. Vodu ostavite da vri 20-30 minuta i nemojte je soliti ili dodavati ulje. Nakon što voda postane mlečno bela, procedite je u posebnu posudu i ostavite da se ohladi. Pored nanošenja na kosu, pirinčanu vodu možete da pijete jer je odličan napitak za povraćaj energije zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading