ZLEČITE RANE NA STOPALIMA: Sirće i zeleni čaj da žuljevi brže zacele

Autor:

Lifestyle

03.09.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnja obuća je s jedne strane dobra jer koža stopala diše, ali, s druge strane, može napraviti neprijatne i bolne žuljeve jer se nosi na bosu nogu. Ruski lekar vam donosi nekoliko narodnih recepata kako da žuljevi što pre prođu i zacele.

RepublikaFoto: pixabay.com
Narodnim receptima se možete izboriti protiv žuljeva

RECEPTI

Tinktura od rastavića

Šaku rastavića iseckati i potopiti u čaši votke, držati poklopljeno da odstoji nekoliko dana, pa procediti. Zbog toga je nabolje ovu tinkturu imati spremnu tokom letnjih meseci. Upaljeno mesto najpre dobro oprati i očistiti tako da ne probušite žulj. Posle toga dobijenom tinkturom premazivati žulj kako bi omekšao. 

Zeleni čaj i soda bikarbona

Zeleni čaj ima protivupalna svojstva, koja će pomoći bržem zaceljivanju žuljeva. Skuvajte tri vrećice zelenog čaja i dodajte kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se čaj ohladi, a zatim natopite žulj pomoću gaze. Trebalo bi da najpre omekša, a onda da se isuši i nestane.

Foto: pixabay.com

Beli luk

Tri čena belog luka očistite, izgnječite i smesom ujutru i uveče premažite žulj. Trebalo bi da nestane posle tri dana. Beli luk sadrži antioksidantno, antibakterijsko, antigljivično i antibiotsko dejstvo, tako da pomaže pri eliminaciji žuljeva. U isto vreme sprečava razvoj infekcija na mestu zahvaćenom žuljem. Druga opcija je da izgnječite nekoliko čenova belog luka i pomešajte ih sa solju, da dobijete pastu. To se direktno nanosi na žulj, obloži se zavojem ili većim flasterom i ostavi se da deluje tri dana. Trećeg dana skinite ovu oblogu i žulj uklonite kamenom za pete.

Belo sirće

Pre spavanja, u manjoj posudi pomešajte kašičicu belog sirćeta i tri kašičice vode. Dobijenom tečnošću natopite vatu i natapkajte žulj, pa ga prekrijte flasterom i prenoćite tako. Ujutru nežno istrljajte turpijom ili kamenom za pete. Ovo radite samo ukoliko je žulj u prolaznoj fazi kako biste ubrzali nestanak. Belo sirće je efikasno u otklanjanju žuljeva jer ima visok sadržaj kiseline koja pomaže kod ublažavanja (umekšavanja) kože. Ovaj prirodni lek deluje antibakterijski i antigljivično, smanjujući rizik od pojave infekcija na mestu žulja.

Limun

Limunska kiselina omekšava zadebljalu kožu žulja i ide u korist njegovom bržem uklanjanju. Sok od ceđenog limuna možete direktno naneti na žulj i ostaviti da se osuši. Ovaj postupak ponoviti dva, tri puta dnevno. Možete i da napravite pastu od ceđenog limuna i malo pivskog kvasca. Smesu nanesite na bolno mesto, prekrijte gazom, pa flasterom i ostavite da deluje preko noći.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading