NAPRAVITE MELEM PO RUSKIM RECEPTIMA: Kefir, med i ovas za mladu i zdravu kožu

Lifestyle

15.10.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji saveznici u suzbijanju nedostataka i starenja epidermisa su melemi bez konzervansa, hemijskih aditiva i štetnih boja, kao i prirodne maske za lice, koje se smatraju najboljim načinom za poboljšanje i podmlađivanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Med je odličan sastojak za pravljenje kreme protiv akni

Probleme sa kožom ne morate uvek rešavati odlaskom kod lekara ili u kozmetički salon jer većinu melema i krema možete napraviti u kućnim uslovima, kažu ruski dermatolozi. Melemi koji se nanose na kožu uglavnom su bazirani na lekovitim svojstvima ulja iz biljaka.

Inače, savršena nega kože obavezno uključuje maske od prirodnih sastojaka koje svako može napraviti sam kod kuće. Glavni sastojci gotovo svih melema su različite lekovite biljke i najčešće kvalitetno maslinovo ulje. Ruskinja dr Ana Ponomareva, dermatolog i kozmetolog, kaže da postoje jednostavni trikovi koji pomažu regulisanju zdravlja kože.

- Lepota kože je neraskidivo vezana za zdravlje celog organizma. Ukoliko se jave bilo kakvi problemi kao što su otok, mučnine sa stolicom ili digestivnim sistemom, oni će se odraziti na licu i stanje epiderma. Mogu postojati upale ili iritacije i kad koža izgleda umorno, znači da je sklona preranom starenju.

Čišćenje kože je nezamislivo bez detoksikacije tela, a za to je najzaslužnija ishrana. Mnogi sastojci iz hrane nalaze se upravo u domaćim melemima - kaže dr Ponomareva. Ona navodi da ljudski organizam mogu očistiti i neki farmaceutski proizvodi, kao što je aktivni ugalj.

- Za čišćenje tela koristi se aktivni ugalj u dozama od jedne tablete na 10 kilograma težine. Ovaj materijal očisti telo od soli, teških metala, bilo kakve vrste trovanja, pa čak i virusnih infekcija - objašnjava dermatolog.

Najbolji saveznici u suzbijanju nedostataka i starenja epidermisa su melemi bez konzervansa, hemijskih aditiva i štetnih boja, potom prirodne maske za lice, koje se smatraju najboljim načinom za poboljšanje i podmlađivanje kože.

Prirodne maske za lice koje pravimo u kućnim uslovima zahtevaju pripremu kože. Naime, prethodno očistite kožu i malo je naparite u parnom kupatilu.

Prirodne maske mogu se podeliti na sledeće tipove:

  • Održavanje idealnog stanja kože (čišćenje, hidratacija, toniranje i hranljivost)
  • Eliminisanje nesavršenosti (antiinflamatorno, protiv pušenja, beljenje)
  • Antiejdžing, protiv starenja (podizne maske, podmlađivanje)

PRIRODNE MASKE ZA KOŽU PO RECEPTIMA RUSKIH DERMATOLOGA

Prirodne maske se uglavnom baziraju na pirinču, pasulju, algama, glini i uljima, maslinama, slatkim bademima...

Foto: pixabay.com

Pirinač

Pre sesije obrišite lice uljem za kožu, a zatim nanesite na lice masu brašna od riže u količini od 30 grama. Smešu pomešajte sa toplim mlekom i nanesite je na kožu. Postupak traje 15 minuta. Ovaj proizvod savršeno polira kožu uklanjajući mrtve čestice i daje joj baršunast, nežan izgled.

Za suvu kožu

Nužna je prirodna hidrantna maska za lice koja je naročito potrebna za osetljivu i dehidriranu, suvu kožu. Potrebna je krema sa vitaminima, koja vraća elastičnost i oživljava ravnotežu vode i lipida. Prirodne meleme za kožu nemoguće je napraviti bez mlečnih proizvoda: meda, raznog bilja, povrća, voća, posebno jagodičastog.

ANTISTARENJE PRIRODNE MASKE

Podmlađujuće prirodne maske su za kožu nakon 35. godine. Ovim maskama se bori protiv bora, sa povećanom suvoćom derme, protiv iščezavanja i gubitka elastičnosti. Za njihovu proizvodnju koriste se prirodni proizvodi: med, voće, kefir, ovsena kaša, povrće.

Foto: pixabay.com

Kompozicija antiejdžing (protiv starenja) podrazumeva vitamine i hijaluronsku kiselinu, glicerin ili vazelin. Prirodne maske protiv bora sa efektom podizanja kože su takođe veoma efikasne:

Za masnu kožu

Proteinima dodajte limunov sok (16 ml). Još jednom pažljivo promešajte masu i nanesite na lice pola sata

Za suvu kožu

U pire od krastavca umešajte proteine i maslinovo ulje (7 ml). Vreme sesije 25 minuta

Antiejdžing prirodnoj maski

Za suvu kožu: dodaju se biljna ulja, susam, masline, amarant, bundeva, kikiriki, orahovo ulje, ši buter

Za masnu kožu: seme crnog kima, argan, ilang-ilang, lavanda, pačuli, bergamot, jasmin, ruzmarin, matičnjak, đumbir, kleka

Čudotvorni prirodni lek

Sastojci:

  • šolja kvalitetnog maslinovog ulja
  • 9 g sušenog cveta nevena
  • 9 g sušene bokvice
  • 7 g sušenog kantariona
  • 7 g sušene mahonije
  • 30-50 g voska
  • eterična ulja

Priprema:

Sve biljke precizno izvagajte pomoću digitalne vage i pripremite ulje. Ovaj melem možete pripremiti na dva načina.

Sve biljke možete preliti maslinovim uljem, promešati i ostaviti da stoje na sunčanom mestu od četiri do šest nedelja.

Drugi način je da biljke u staklenoj tegli prelijete uljem, promešate i stavite teglu u posudu sa vodom, sve stavite na šporet i polako zagrevate na najmanjoj temperaturi od četiri do osam sati, pa ostavite da stoji još tri dana.

Ulje koje ste dobili procedite pomoću guste pamučne krpe, pa ulje pomešajte sa voskom, koji ste prethodno otopili na šporetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading