OTKRIVAMO ZAŠTO BI REDOVNO TREBALO IĆI KOD PEDIKIRA: Zdravlje od stopala polazi

Autor:

Lifestyle

14.11.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ne brinete o zdravlju nogu, možete da imate veće probleme, pa bi barem jednom u tri nedelje trebalo da izdvojite vremena za posetu salonu, savetuje kozmetičarka Vesna Rakić

RepublikaFoto: pixabay.com
Dužina tretmana medicinskog pedikira zavisi od klijenta i težine problema

Lepa i negovana stopala nisu samo estetski imperativ ljudi koji vode računa o svom izgledu, a to najbolje znaju oni koji imaju problema sa gljivičnim infekcijama, kurjim očima ili žuljevima. Naime, od stopala mogu da krenu veći zdravstveni problemi, pa je zato poseta pedikiru ponekad od ključne važnosti. Srpski telegraf otkriva u čemu je razlika između estetskog i medicinskog pedikira i koliko često bi trebalo otići na tretman.

BAREM JEDNOM MESEČNO

- Medicinski pedikir leči stopalo, dok estetski i spa to ne rade, već samo neguju stopala - kaže za Srpski telegraf kozmetičarka Vesna Rakić i dodaje da se ljudima koji žele da vode brigu o svojim stopalima preporučuje da na pedikir idu jednom u tri nedelje, a oni koji su previše zauzeti bi trebalo da barem jednom mesečno izdvoje vremena za to. Trajanje tretmana varira od slučaja do slučaja.

- Dužina tretmana medicinskog pedikira zavisi od klijenta i težine problema. Vremenski bi trebalo da traje, sve zajedno sa potapanjem stopala, obradom, odstranjivanjem uraslog nokta, žulja, kurjeg oka i gljivica, najviše oko jednog sata - otkriva kozmetičarka.

URASLI NOKTI I GLJIVICE

U pedikir spadaju nega stopala, sečenje noktiju, obrada oko ležišta nokta, odstranjivanje zanoktica i viška kože i obrada žuljeva. Jedan od najčešćih problema koji se pedikirom rešava su urasli nokti.

- Slobodna ivica nokta se skrati na željenu dužinu, eponihijum zanoktice se sredi, a ako u ležištu nokta postoje neprimetni jastučići ili se oseća bol, to je znak da je nokat urastao. Urasli nokat se obrađuje samo skalpelom - objašnjava Rakićeva i dodaje da se laserom ne može rešiti ovaj problem, jer nokat i sve što ima koren ponovo raste.

Još jedna česta neprijatna pojava su gljivične infekcije. Tretmanom se nokat dobro očisti, skine se mrtvi sloj kože, a zadebljani nokti se istanjuju.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Kozmetičarka Vesna Rakić

- Gljivične infekcije se vrlo brzo prenose, veoma dugo se i teško leče. Uglavnom se prvo javljaju na noktu, pa se šire na ostale nokte i po stopalu. Simptomi gljivične infekcije su zadebljanje nokta, promena boje nokta (tamnožućkasta boja), vidljivo odvajanje nokta od podloge i neprijatan miris. Bol nije prisutan. Međutim, ako se ne leči, može doći do upale i pucanja kože ispod i oko nokta, što je veoma bolno - kaže Vesna Rakić i otkriva da gljivične infekcije stopala nastaju zbog pada imuniteta, loše cirkulacije, znojenja, konstantnog nošenja sportske obuće i nošenja tuđe obuće, a mesta koja im pogoduju su bazeni i tuš-kabine na plažama. Dovoljno je da se nagazi na mesto gde je već neko inficiran stao da bi se prenela infekcija.

- Zbog svega navedenog treba redovno posećivati pedikira, raditi tretmane, slušati savete i koristiti antimikotike - zaključuje kozmetičarka.

Sve više muškaraca

Pedikir se stereotipno posmatra kao ženski tretman. Međutim, sve je više muškaraca koji brinu o svojim stopalima.

- Muškarci jako vode računa o svojim stopalima, i mlađi i stariji. Neki dolaze samo na estetski pedikir, a neki dolaze da reše svoje probleme - otkriva Vesna Rakić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading