PRE NEGO ŠTO UDOMITE MACU: Ovo su 7 zlatnih pravila

Autor:

Lifestyle

06.01.2019

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blizi se tradicionalni, peti po redu Mrnjau fest u Domu omladine na kome ćete, pored ostalih zanimljivosti, moći da udomite macu svog života.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Mačak Srećko čeka novi dom

Svi Mrnjau staratelji su brižno čuvali svoje štićenike i žele da im pronađu domove u kojima će bezbedno i voljeno dočekati duboku starost...

Mace se udomljavaju isključivo za život u stanu, bez izlazaka napolje, sem ukoliko im ne obezbedite bezbedno okruženje iz kog ne mogu da se iskobeljaju na ulicu... Pre dolaska novog člana porodice, dobro razmislite da li ste spremni da narednih dvadesetak godina odgovorno i sa puno ljubavi brinete o maci... Godišnji odmori, selidbe, udaja, deca, razvodi, promene posla, sve su to stvari koje su sastavni deo života, ali maca je uz vas ma kroz šta prolazili... Ako niste spremni, ne usvajajte je...

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Mačak Igrutin

Ako ste sve ovo razmotrili i ipak odlučili da jedno maleno savršeno biće usrećite, Mrnjau staratelji, koji vas čekaju za vikend 12-13.01 u Domu omladine na Mrnjau vikendu, daju par saveta koji će olakšati i vama i maci i staratelju život... A sada sedam zlatnih pravila: 

  • Kupite transporter, jer macu ne mozete u svoj dom odneti u kutiji ili rukama, nesigurno je... Maca vas može od straha ogrebati i pobeci, a svakako će vam transporter značiti svaki put kada idete kod veterinara, na put, ili će maca prosto imati svoj kutak za dremku.
  • Pripremite hranu, činije za hranu i vodu, posudu za posip, posip, lopaticu za čišćenje posipa, igračkice i grebalicu. Raspitajte se koji je veterinar pouzdan u vašoj blizini i uzmite kontakt.
  • Svi prozori moraju biti zaštićeni zaštitnom mrežom, pogotovo balkon, ukoliko ga imate. Na Guglu imate puno zanimljivih predloga kako da to na jeftin i brz način rešite, a ukoliko ne možete pronaći, možete se obratiti Mrnjau starateljima. Takodje, ne zaboravite da morate paziti na ulazna vrata, kao i na to da se prozori nikada ne smeju držati na kipu.
    RepublikaFoto: Le PETit WCF
    Mačak Minja

     

  • Kada ste sve to spremili i došli da udomite macu, poslušajte savete staratelja i usvojite macu po karakteru, a ne po izgledu, jer sve su one drugačije. Staratelji ih poznaju i pomoći će vam prilikom izbora. Dajte priliku i starijim macama, jer se mace brzo adaptiraju, a još brže zavole, bez obzira na to da li imaju mesec dana ili tri godine.

  • Kada ste izabrali macu i sve dogovorili sa starateljem, posle čipovanja i ugovora, maca postaje zakonski i moralno vaša odgovornost, a pre svega član vaše porodice. Staratelj će uvek biti tu za vas i macu 24 h dnevno za sva pitanja i pomoć koja vam bude trebala oko mace, a Veterina Beograd će vam zakazati besplatnu sterilizaciju, ukoliko maca već nije sterilisana.
  • Kada stignete kući, spustite macu u sobu u kojoj ste predvideli da boravi u početku. Otvorite vrata transportera i udaljite se. Postarajte se da joj hrana, voda i posip za početak budu u blizini, kasnije ćete lako napraviti razmeštaj kada se maca oslobodi. U stanu bi trebalo da bude tiho. Neke mace izađu odmah, a nekima treba i po par sati, ali ono što je bitno da nikako na silu ne izvlačite macu iz transportera... Kada se maca oslobodi, pokažite joj mesto gde će stajati posip i pustite da ona vama priđe. Ako se skriva u ormanu ili nekom ćošku, ne dirajte je. Sama će istražiti sve i prići vam kada se bude osetila sigurnom... Proces adaptacije traje oko dve nedelje i ne očekujte ništa preko noći. Posle par dana, možete macu upoznati sa ostalim ukućanima i ostatkom stana. Ukoliko imate decu, objasnite im da trebaju biti tiha i pažljiva i da ne pokušavaju odmah da je gnjave i razvlače.
    RepublikaFoto: Le PETit WCF
    Patrik, Rori, Sila i Lenka

     

  • Kada sve ovo prođete, već ćete biti zaljubljeni u svoju mezimicu tako da ćete sami istraživati i želeti da znate sve više i više o njihovoj prirodi i trudićete se da joj pružite što kvalitetniji i srećniji život. A to znači da ste usli u klub Mačkara iz kog se više ne izlazi.
  •  

     

     

     

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading