I mačke imaju bubuljice?!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

12.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da, dobro ste pročitali. I mačke mogu da imaju bubuljice, ali dobra vest je što za njih ima i leka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ste na koži vašeg mezimca primetili bubuljice ili mitisere, niste jedini. Mnoge mace imaju ovaj problem s kožom. Prema rečima dermatologa i veterinara, bubuljice se kod maca najčešće javljaju na ustima (uglavnom u uglovima usana) i na licu, ali mogu biti prisutne i na drugim delovima tela. 

Uzroci

Mačje akne u veterini su poznatije pod nazivom folikularna keratoza i tačan uzrok ovog oboljenja još uvek nije poznat. Može se javiti kod svih maca, bez obzira na rasu, pol ili uzrast. Još uvek se ne zna precizno šta sve može uzrokovati mačje akne, ali veterinari kažu da stres, neodgovarajuća i neredovna higijena kože i dlake mezimca, alergije na hranu ili pojačano lučenje sebuma mogu biti okidač za ovaj dermatološki problem.

Simptomi

Osim neprijatnog izgleda, baš kao i kod ljudi, akne ne uzrokuju tegobe. Ispoljavaju se kao komedogeni (nakupljanje loja u porama), i to najčešće na bradi, donjoj ili gornjoj usni. Ako se ove promene udruže s nekom infekcijom ili dođe do upale, može doći do zadebljanja i natečenosti okolne kože, kao i ožiljaka. Najbolji savet je da prilikom redovnog pregleda vašeg ljubimca veterinaru ukažete na ove promene i na vreme sprečite razvoj infekcije ili upale.

Lečenje

Američki veterinari kažu da se mačje akne tretiraju medicinskim šamponima ili preparatima protiv akni koje prepiše veterinar (a koji su najčešće slični onima koje koriste ljudi ili čak i isti), dok se, ako dođe do infekcije, prepisuju antibiotici na period od dve do šest nedelja. U lečenju (ili kao meru prevencije) možete higijenu svoje mace održavati blagim antibakterijskim sapunom, hidrogen-peroksidom, razređenim jodom, razređenim magnezijum-sulfatom (epsom soli) ili vitaminom A namenjenim za topikalnu upotrebu (za kožu). Naravno, savet je da se uvek najpre posavetujete s veterinarom i da ništa ne radite na svoju ruku.

Saveti

Preporučuje se i da činije s hranom i vodom za vašeg mezimca budu napravljene od keramike, metala ili stakla, nikako od plastike, jer je ona izvor bakterija i drugih štetnih mikroorganizama. I naravno, vodite računa o zdravlju dlake i kože vašeg mezimca.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading