Mačka se čudno ponaša? Evo zbog čega!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

13.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selidba, gubitak drage osobe ili mačjeg cimera, nova maca u domu, bolest... Sve su to razlozi da vaš mezimac počne drugačije da se ponaša.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vaš ljubimac je naglo promenio ponašanje, i to u neželjenom pravcu. Kao da želi da vam svojim nevaljalstvima upropasti život. Ali kad je o mačkama reč, uzrok gotovo nikada nije bezobrazluk, već vam mačka svojim čudnim ponašanjem ukazuje na to da nešto nije u redu.

Prema stručnjacima za ponašanje životinja, evo koji su najčešći razlozi zbog kojih mace počinju čudno da se vladaju:

Depresija

Mačka koja se neuobičajeno ponaša može biti u depresiji. Setite se samo kako ste se vi osećali poslednji put kada vas je nešto pogodilo (raskid ili ostanak bez posla) – niste imali želju da ustanete iz kreveta, da skinete pidžamu, izgubili ste apetit. Ako je maca izgubila dragu osobu ili vam je uginuo drugi ljubimac u domu s kojim se ona lepo slagala, ona će tugovati isto kao i čovek. Prestaće da jede, ignorisaće čak i poslastice, kriće se ispod čaršava, neće održavati higijenu (neće se lizati), spavaće duže nego obično. Maci koja je depresivna potrebno je, pre svega, mnogo vaše ljubavi i strpljenja. Blago joj se obraćajte i pozivajte je na igru njenim omiljenim igračkama. Mazite je i blago masirajte. Ako ljubav ne pomogne, obratite se veterinaru koji će joj, ako ništa drugo ne pomogne, prepisati antidepresive.

RepublikaFoto: youtube.com/RM Videos
Foto: Ilustracija

Stres

Mačka mrzi promene više od najneurotičnije osobe koju poznajete. Ako ste se preselili, računajte na "pakao". Vaš ljubimac je pod stresom i uvek spreman za „napad“, jer mu je sve novo – nameštaj, nepoznati mirisi… Još ako je stan manji nego onaj u kojem ste prethodno živeli – pa to je tek smak sveta za mačku. Ako se tek spremate za selidbu, neka sve macine stvari (igračke, grebalica, toalet, hrana) budu u zasebnoj prostoriji kako je ne biste stresirali pakovanjem i odnošenjem stvari. Isto učinite i kada se uselite u novi dom, dok sve ne namestite. Ako je okružena poznatim stvarima i mirisima, lakše će podneti promenu.

Ugroženost

Ako ste u dom doveli novu mačku, vaša "stara" mačka poželeće da je "ubije". Tada će verovatno urinirati svuda po stanu da bi obeležila svoju teritoriju, a ako ih spojite, zasigurno će se potući i "leteće perje". Obezbedite svakoj maci njenu prostoriju u domu sa zasebnim toaletom, igračkama, posudama s hranom i vodom. Nakon nekoliko dana ponudite im igračku one druge mace da upoznaju njen miris. Najpre ostavite vrata odškrinuta na nekoliko minuta, da se postepeno upoznaju, a onda ih opet razdvojte. I tako sve dok ne osetite da možete slobodno da ih ostavite da provode vreme zajedno, i što je najvažnije – da ne budu ugrožene. Strpljenje je ključno.

Bolest

Ako maca povraća, ako primetite promene u obavljanju nužde, ako ne jede i ne pije vodu, apatična je, naglo postane agresivna i krije se - najverovatnije je nešto boli. Ako posumnjate na neki zdravstveni problem, odmah macu odvedite kod veterinara na pregled.

Nije vaš najveći fan

Počeli ste da živite s mačkom vašeg partnera, koja vas još uvek nije prihvatila, pa kada pokušate da je pomazite, ona vas ugrize, nakostreši se, frkće… Dajte joj vremena i nemojte je siliti. Nahranite je s vremena na vreme, kada osetite da je raspoložena, poigrajte se s njom ili je četkajte. Tako ćete postepeno zadobiti njeno poverenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading