POD HITNO VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE ŽIVOTINJA! Predstavnici Ministarstva pravde pozitivno reagovali na inicijativu Srpskog telegrafa i organizacije ORCA

Autor:

Lifestyle

15.01.2019

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prostorijama Ministarstva pravde danas je održan prvi sastanak na kojem je razmatrana inicijativa organizacije ORCA i Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Budućnost nezaštićenih životinja je sada u rukama Radne grupe

Učesnici sastanka bili su zamenica glavnog urednika dnevnog lista Srpski telegraf Katarina Martić, direktor organizacije Orka Elvir Burazerović i Gorjana Miričić Čaluković, zamenica javnog tužioca upućena u Ministarstvo pravde, sa svojim saradnicima.

Foto: Privatna arhiva
Za njih se borimo

- Predstavili smo dve inicijative. Jedna se odnosi na unapređivanje Krivičnog zakonika. Naročito smo insistirali na potrebi da se kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja povećaju, kao i da se napuštanje životinja označi kao krivično delo. Značajan deo sastanka smo posvetili razmatranju inicijative da se osnuje koordinacioni tim nadležnih državnih organa, jer iz našeg ogromnog isustva možemo sa odgovornošću da tvrdimo da sprovođenje zakona nije dovoljno dobro, a da je najveći uzrok činjenica da nadležne službe ne komuniciraju dovoljno i ne razmenjuju informacije. Ovaj tim bi radio na tome da se veliki broj problema koji prate primenu zakona eliminiše - rekao je za Srpksi telegraf Elvir Burazerović i dodao da je zadovoljan održanim sastankom.

Katarina Martić je istakla činjenicu da su u najvećem broju slučajeva zlostavljač i životinja isti oni koji zlostavljaju žene i decu.

- Ministarka pravde formirala je radnu grupu za izmene Krivičnog zakona 31. decembra 2018, među kojima će biti i uvođenje i doživotnog zatvora za ubice dece, tako da je sada idealan trenutak da se i ove izmene nađu u zakonu. Predstavnike ministarstva smo upoznali sa stanjem kada je u pitanju primena Krivičnog zakonika u praksi i naglasili da je veliki problem i taj što se postojeći zakon često ne primenjuje u praksi u meri u kojoj je poželjno. Iz tog razloga smo predložili formiranje Koordinacionog tima za sprovođenje propisa iz oblasti dobrobiti životinja. Naši predlozi su naišli na veliko razumevanje i zajednički zaključak je da se zversko ophođenje prema životinjama mora drastičnije kažnjavati - navela je Martićeva.

Foto: Privatna arhiva
Katarina Martić ispred Srpskog telegrafa iznela je argumente za izmenu Krivičnog zakona

Našu inicijativu će razmotriti novoformirana Radna grupa ministarstva i mi se, kao predstavnici Srpskog telegrafa, nadamo da će se i oni složiti sa nama.

Foto: Privatna arhiva

- Želim da verujem da će i oni pokazati isti stepen razmevanja. Iskoristio bih ovu priliku da ih pozovem da nas podrže jer je naša inicijativa izuzetno bitna, ne samo za zaštitu životinja već i za boljitak čitavog društva i smanjenje ukupnog nasilja - zaključuje direktor Orka, koji je nakon današnjeg sastanka ubeđen da će, iako konkretnih obećanja za sada nije bilo, kazne za zlostavljače i ubice životinja, kao i za one koji napuštaju životinje, uskoro biti povećane.

Neki od najsvirepijih primera zlostavljanja životinja u Srbiji prošle godine

  • MART malim kalibrom ubijen pas u neposrednoj blizini vlasnika u okolini Gornjeg Milanovca
  • JUL komšija puškom ubio psa ispred vlasnika i predškolske dece u Vranju
  • AVGUST mladić iz Kikinde seksualno zlostavljao psa dok su drugi snimali
  • Foto: instagram.com/Fondacija Pokret Levijatan
    Pikap vuče jadnu kucu
    SEPTEMBAR vojnik šutira i brutalno ubija psa u okolini Užica
  • NOVEMBAR pronađen pas kojem je flaša od motornog ulja bila na silu zaglavljena u vilici u Obrenovcu
  • NOVEMBAR pikap vukao vezanog psa po putu u okolini Leskovca
  • NOVEMBAR dečak u Kovinu obesio mačku i brutalno je udarao metalnom šipkom dok je izgovarao "Vječnaja pamjat"
  • NOVEMBAR dva šteneta dva dana provela u septičkoj jami na veoma niskoj temperaturi u Zaječaru

Zajedno za promene

Srpski telegraf i organizacija Orka su 20. decembra poslali dopis sa predlozima za izmenu Krivičnog zakonika. Do sada su našu inicijativu podržale mnoge organizacije i borci za zaštitu životinja, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, lider Srpske desnice Miša Vacić, poslanik SNS Vladimir Đukanović, član SPS Nikola Nikodijević, predstavnica Srpskog sabora Zavetnici Milica Đurđević, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, član SRS Miljan Damjanović, advokat Toma Fila, pevačica i aktivista PETA Jelena Karleuša, voditeljka Dušica Jakovljević, voditelj Vanja Bulić, pevačica Goca Tržan i spisateljica Isidora Bjelica.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Ministarka pravde Nela kuburović saglasna je sa našom inicijativom
RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović je veliki ljubitelj životinja i podržava našu inicijativu
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dao apsolutnu podršku - ministar Branislav Nedimović
RepublikaFoto: Tanjug
Ministar Šarčević je takođe podržao naše napore
RepublikaFoto: Radio S
Pevačica Goca Tržan jedna je od poznatih ličnosti koji preziru zlostavljače životinja

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Samosvsna građanska

19.04.2019 03:03

Gde da elektronski potpišem peticiju?