KOSKE NISU ZA MAČKE: Hrana koja može da ugrozi zdravlje vašeg ljubimca

Autor:

Lifestyle

09.02.2019

03:19 >> 16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životinjske kosti nemaju nutritivnu vrednost, a mogu dovesti do povrede usta, ždrela, želuca i creva, dok veći komadi mogu da zastanu u grlu maca i da izazovu gušenje.

RepublikaFoto: facebook.com
Progutani veći komadi mogu da zastanu u grlu maca i da izazovu gušenje

Kada vlasnici jedu, mačke su obično pored i čekaju da dobiju svoj deo. Mnogi vlasnici ne mogu da odole njihovim pogledima i često hranu dele sa mezimcima, a nisu svesni da time mogu da ugroze njihovo zdravlje. Koliko god to teško bilo, morate se suzdržati od hranjenja mačaka ljudskom hranom, a Srpski telegraf otkriva koje namirnice mogu biti opasne po njih.

ALKOHOL Etanol, koji se nalazi u većini alkoholnih pića, može da dovede do usporenja respiratornih radnji, srčanog zastoja, kome, a neretko i do smrtonosnog ishoda kada su mačke u pitanju. Kokteli sadrže šećer, pa ih treba držati što dalje od maca. Ako se desi da mačka poliže prosuto piće, odmah je odvedite kod veterinara.

Foto: pixabay.com

GROŽĐE Grožđe se često daje ljubimcima kao poslastica, ali to nije dobro. Grožđe može da dovede do prestanka rada bubrega kod mačaka, a čak i od male količine macama može biti loše. Povraćanje i hiperaktivnost su rani simptomi koji pokazuju da je grožđe možda napravilo problem.

ČOKOLADA Čokolada sadrži teobromin, koji je otrovan za ljubimce. Može da prouzrokuje povraćanje i dijareju, a to može dovesti do dehidratacije. Takođe, postoji opasnost i od srčanog udara, smanjenog dotoka krvi u mozak i kome. Mačke nemaju potrebu za čokoladom, pa je nemojte davati ni u kojoj količini.

SIROVA JAJA Sirova jaja mogu da dovedu do pojave bolesti kod mačaka, najviše zbog bakterija i ešerihije koli. Još jedan razlog zbog kojeg jaja mogu biti opasna je protein avidin, koji može da izazove smetnje u apsorpciji vitamina B, a posledica toga mogu biti problemi sa kožom.

LUK Luk može da dovede do trovanja mačaka, nevezano da li je svež, osušen ili termički obrađen. Ako se vaša maca dokopa crnog, belog luka ili praziluka i pojede ga, on može da izazove anemiju, oštećenje crvenih krvnih zrnaca, ubrzan rad srca i bledilo sluzokože.

KOSTI Oštre životinjske kosti nemaju nikakvu posebnu nutritivnu vrednost, a mogu dovesti do povrede usta, ždrela, želuca i creva. Progutani veći komadi mogu da zastanu u grlu maca i da izazovu gušenje. Takođe, nesvarene kosti u crevima mogu da dovedu do opstrukcije, a ona zahteva komplikovanu hiruršku intervenciju.

Foto: Wikipedia

KVASAC Kvasac nikada ne ostavljajte u blizini mačke jer on narasta, a ako ga mačka pojede pre toga, može da naraste i u njenom želucu. Zbog širenja abdomena može doći do pojave velikih bolova i trovanja slično onom koje dolazi kao posledica alkohola.

KOFEIN Kofein se ne nalazi samo u kafi već i u čaju, čokoladi, energetskim pićima i raznim suplementima, pa se sve ove namirnice ne smeju davati mačkama. Kofein može da prouzrokuje hiperaktivnost, povraćanje, ubrzani rad srca, visoki pritisak, tremor, epi-napad, kolaps i povećano izbacivanje tečnosti iz organizma.

PREVIŠE DŽIGERICE Džigerica u malim količinama je u redu, ali ako mačke pojedu veliku količinu ove namirnice, može doći do problema sa vitaminom A, koji može da ima uticaj na slabljenje i deformitet kostiju. Ova vrsta trovanja takođe može dovesti i do prevremene smrti ljubimca.

AVOKADO Ako ispred vaše mace iznesete avokado, ona će biti oduševljena jer joj prija miris ove voćke. Ipak, nemojte je hraniti avokadom jer on sadrži masnu kiselinu parsin, koja je toksična za mačke. Trovanje ovom voćkom može da dovede do povraćanja, proliva, poremećaja u disanju, problema sa srcem, pa čak i smrti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading