Pričate sa svojim psom? Vi ste "genije", evo i zašto!

Autor: novosti.rs

Lifestyle

15.02.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki put kada vas slučajni prolaznik "uhvati" da pričate sa svojim kućnim ljubimcem, verovatno pomislite da se pita da li je sa vama sve u redu. Ukoliko vam neko i otvoreno postavi to pitanje, pružite mu kontrargument. Recite mu da je to samo dokaz da ste veoma inteligentni i da je to naučno utemeljeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nikolas Iplej, profesor na Univerzitetu u Čikagu i stručnjak za ponašanje, tvrdi da je razgovor sa ljubimcima posledica "antropomorfiziranja", odnosno potrebe čoveka da se prema životinjama odnosi kao da je ljudsko biće, umno koliko i on.

- Istorijski gledano, antropomorfizacija se tretirala kao detinjasto ponašanje, ali ona je zapravo prirodni produkt činjenice da je čovek najinteligentnije biće na planeti - kaže profesor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nijedna druga vrsta nema ovu tendenciju. Osim toga, mačke i psi su neverovatna stvorenja, a mi želimo da budemo njihovi prijatelji i prilazimo im kao da imaju razvijene umove koliko i mi.

Naučnik kaže da prepoznavanje uma ostalih živih bića, pogotovo ljubimaca, nije nikakva glupost ili nezrelost, već odraz najveće sposobnosti našeg mozga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading