Bez brige, ne mrze vas: Ne vole sve mačke da budu u krilu!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

27.04.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaš mezimac vam gotovo nikada ne leži u krilu? Da li to znači da vas ne voli?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najčešće slike mačaka na koje nailazimo u magazinima ili na internetu izgledaju baš ovako: mačka leži u krilu vlasnika i zadovoljno drema. Mnogi vlasnici zbog toga pomisle da su sve mace "mace za krilo", ali to nikako nije tačno. Međutim, to naravno ne znači da vas vaša mačka ne voli.

Evo šta su razlozi za izbegavanje ušuškavanja kod vlasnika, prema rečima stručnjaka za ponašanje životinja.

Uzrast

Mačići i mlađe odrasle mačke, zbog toga što su veoma aktivni i radoznali, neće "gubiti vreme" u krilu vlasnika, već će radije istraživati svoj dom, igrati se ili pentrati po nameštaju. Neke mace zavole krilo vlasnika tek s godinama, kada više nisu tako agilne i pune energije kao u mladosti. Neretko starije mačke traže utehu i sigurnost baš na ovaj način.

Odakle potiču

Ako ste macu uzeli iz odgajivačnice ili od staratelja koji je o njoj brinuo neko vreme, onda je vaš mezimac najverovatnije već uveliko navikao na maženje, držanje u naručju i sedenje u krilu. Međutim, ukoliko ste udomili macu sa ulice ili iz nekog azila, a početak njenog života bio je stresan, verovatno ona neće (bar neko vreme) biti "maca za krilo". Opuštanje u krilu vlasnika je stvar rane socijalizacije i navikavanja na ljude i ljudski dodir, osećaja sigurnosti, a nažalost, mnoge mace to nisu nikada osetile. Dešava se da ulične mace tek nakon nekoliko godina steknu dovoljno poverenja da vrh plakara ili udoban jastuk za dremanje zamene vlasnikovim krilom. Budite strpljivi i volite svog mezimca, i videćete da će se malo po malo opuštati i više vam verovati.

Karakter

Međutim, važno je naglasiti i da neke mačke jednostavno nikada ne postanu "mace za krilo", i to je potpuno prirodno i ne bi trebalo da vas zabrinjava. Jednostavno, takav im je karakter, nisu mazulje i ne vole da se ušuškavaju, ali to nikako ne znači da ne vole vas. Mačka uvek želi da je blizu svog vlasnika, ali ne mora sesti na njega kako bi pokazala da ga voli i da mu veruje. Baš kao i ljudi, i mačke na različite načine iskazuju svoju naklonost, pa su neke veoma privržene i vape za dodirom, a druge vas podjednako obožavaju, ali s malo veće udaljenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading