PRVA ĆE POMAGATI MALOJ HANI: Labradorka će ubuduće biti kod devojčice sa autizmom

Autor:

Lifestyle

21.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U emisiji "Jutro sa Jovanom i Srđanom" juče je bilo veselo, a glavni razlog bila je poseta njihove predivne kuce, kao i porodice kod koje će ubuduće živeti.

Foto: Printskrin: Instagram.com/ srdjan.predojevic
Prva sa voditeljima i novom porodicom

U jutarnjem programu kod Jovane i Srđana je uvek zanimljivo, ali i nepredvidivo, pa je tako juče ujutro program prekinula Prva, predivna labradorka koja je dugo bila deo njihovog programa. Ona im je došla u posetu po završetku prvog dela obuke u internatu "Prijateljska šapa" u Novom Sadu, a voditeljski par je obradovan vešću da će ubuduće živeti sa porodicom Sivulka u Temerinu. Njen novi vlasnik je 14-godišnja Hana, koja boluje od autizma.

LEČENJE AUTIZMA

Foto: ST/N. MANDIĆ
Prva sa urednicom Srpskog telegrafa

Moja ćerka Hana ima teži oblik autizma i ona, kao i svako dete na spektru autizma, nema mnogo prijatelja. Ona komunicira na engleskom i srpskom, a Prva će joj sada praviti društvo i biti prava drugarica. U studiju smo odmah videli da će njihov odnos biti odličan jer je Hana bila nestrpljiva da se igra sa njom, a Prva je lepo prihvatila. Presrećni smo što se Hana obradovala - rekla je za Srpski telegraf Hanina mama Jelena i otkrila nam je da bi volela da jednog dana Prva bude u mogućnosti da ide u školu sa Hanom i da sa njom boravi na časovima, što danas baš i nije moguće.

 

Hanin tata Greg je Amerikanac, koji je pre nekoliko godina postao Srbin, pa ona sa roditeljima komunicira na srpskom i engleskom jeziku. Greg je istakao da je Srbija najbolja zemlja na svetu i očekuje da će doći do poboljšanja u kvalitetu Haninog života.

- Čuli smo da ova vrsta terapije ima pozitivan uticaj na decu sa autizmom i veoma smo zahvalni Prvoj televiziji što smo dobili ovu priliku - rekao je Greg, a Hanina mama je istakla da želi da Prva uvek bude uz Hanu bez obzira na to gde ona ide.

- Prva će na emocionalnom planu da pomogne Hani, što je i bio prvobitni plan. U prvih mesec dana smo primetili da je Prva vezana za ljude i da voli kontakt s njima. To je veoma bitna stvar za pse-pomagače. Zbog toga što Hana komunicira na engleskom i Prva će morati da nauči komande na tom jeziku, a poslednja dva meseca obuke biće posvećena uvođenju Prve u Hanin život. Dalja obuka zavisi od reakcije Prve i Hane - rekao je Svetozar Stevin iz internata "Prijateljska šapa" u Novom Sadu.

ODUŠEVLJENI VODITELJI

Poseta Prve je posebno oduševila voditelje Jovanu i Srđana.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Jovana i Srđan sa Prvom

- Ja sam još u šoku. Prva nije bila kod nas više od mesec dana i kada smo je jutros videli, Jovana i ja smo bili presrećni. Mnogo smo je zavoleli i nedostajala nam je dok nije bila sa nama - rekao je za Srpski telegraf voditelj jutarnjeg programa Srđan Predojević i dodao da se Prva ponašala kao da nije ni odlazila iz studija.

- Prva je znala da je hranimo oko 10 sati ujutro i sada je praktično u sekundu mene odvukla u kancelariju i zahtevala da joj dam doručak - oduševljen je bio voditelj. Kaže da ne može da izdvoji jedan momenat sa Prvom koji mu je najdraži jer je celokupno vreme provedeno sa njom bilo pravo zadovoljstvo.

Prva je prošla prvi deo obuke i sada se nastavlja njeno obučavanje, samo će to raditi u društvu male Hane.

- Primili smo mnogo prijava. Ljudi su, gledajući jutarnji program, zavoleli Prvu isto koliko i mi i mnogo njih je želelo da im ona bude novi ukućanin. Međutim, odluku da Prva ode kod Hane doneo je stručni tim sa ljudima koju su je obučavali na čelu - objašnjava Srđan i naglašava da je presrećan što je njihov projekat sa Prvom došao do ove faze. Tužan je što Prvu više neće moći da viđa tako često, ali nam je otkrio da su on i Jovana već dobili poziv da odu Hani i Prvoj u posetu.

Psi i deca sa posebnim potrebama u školi

Voditelj Srđan Predojević otkrio nam je koja je želja voditeljskog para.

Foto: ST/N. MANDIĆ

- Naš cilj je da ljudima skrenemo pažnju da je deci s posebnim potrebama neophodna pomoć. Prva će Hani da omogući lakše odrastanje. Nažalost, takve dece je mnogo i želimo da skrenemo pažnju na to da su psi mogu mnogo pomoći. Takođe, cilj nam je i da omogućimo specijalizovanim psima pristup u školama. Za sada u našoj zemlji nemamo regulisan zakon koji dozvoljava da psi uvode decu sa posebnim potrebama u školu jer mnoge ustanove i dalje ne dozvoljavaju da životinje uđu unutra. Naš cilj je da se zakon uredi tako da psi mogu da budu sa decom sve vreme - rekao je Srđan i otkrio da za narednu sezonu spremaju sličan projekat.

- Sve je još u fazi planiranja, tako da ne mogu da potvrdim ništa, ali je jedno sigurno. U pitanju će biti pas druge rase, koji će se specijalizovati da pomaže deci koja imaju drugi vid invaliditeta - otkrio nam je voditelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading