ŠARPLANINAC RADO IDE U VOJNIKE: Psi koji godinama verno stoje uz našu vojsku

Autor:

Lifestyle

28.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši borci su oduvek upotrebljavali životinje, a ova rasa je još početkom prošlog veka počela da se koristi zbog dostupnosti.

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
Psi su već čitav vek verni pratioci naših vojnika

Nedavno je na internetu pokrenuta polemika oko fotografije na kojoj se nalaze srpski vojnici sa pitbulovima 1915. godine. Poreklo te fotografije još nije poznato, ali mnogi stručnjaci i kinolozi tvrde za Srpski telegraf da je u pitanju foto-montaža. Međutim, autentične fotografije vojnika sa naših prostora i njihovih vernih pasa postoje, a u pitanju su psi domaće rase šarplaninac, tj. jugoslovenski ovčarski pas. Na jednoj od fotografija koju je moguće naći na internetu prikazan je defile srpskih vojnika koji su šetali šarplanince. Prema nekim izvorima, šarplaninci su 1928. godine prvi put počeli da se koriste u službi tadašnje kraljevske vojske. Pretpostavlja se da je glavni razlog bio to što su kao domaća rasa dostupni, a na prvim testovima su se pokazali veoma dobro. Šarplanince je kasnije koristila i JNA.

KONKURENTNI OVČARIMA

- Službeno je registrovan 1957. godine kao pasmina šarplaninac pod nazivom jugoslovenski ovčarski pas. Taj naziv je zadržao do danas. Kako se odlično pokazao i pre Drugog svetskog rata, prirodno je bilo da i u novoj vojsci, Jugoslovenskoj narodnoj armiji, zauzme počasno mesto - kaže za Srpski telegraf i Republiku predsednik Kinološkog društva Novi Beograd Goran Šarenac.

Dokaz da je i u nekadašnjoj JNA šarplaninac bio pouzdan saborac je i stara fotografija koja je nastala u vojnoj uzgajivačnici pasa. Pored fotografije stoji tekst u kojem se navodi da je većina pasa u odgajivačnici rase šarplaninac i navodi se da su oni i više nego konkuretni nemačkim ovčarima, koji se smatraju jednom od najdisciplinovanijih rasa na svetu.

Šarplaninci su vojsci veoma korisni i zbog svojih karakteristika. U pitanju je snažan, dobro povezan pas, u celini skladne građe. Prekriveni su dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene građe tela. Imaju snažnu konstituciju, miran temperament, dobroćudni su, ali u isto vreme i veoma oštri. Nepodmitljivi su i odani su svom gospodaru. Najefikasniji su u obavljanju zadataka psa čuvara.

ČUVALI NAS OD BUGARA

Vojska Srbije i danas koristi pse za obavljanje različitih zadataka, a jedna od lokacija na kojoj se vrši obuka pasa je Kasarna "Knjaz Mihailo" u Nišu. Još 2009. godine je tadašnji komandir jedinice potpukovnik dr Slobodan Andrejić otkrio da je na tom istom mestu 1932. postojala vojna Moravska marvena bolnica, gde su obučavani šarplaninci za čuvanje granice prema Bugarskoj. Svi u niškoj kasarni pamte šarplaninca Dika, kupljenog 1962. godine, koji je iza sebe ostavio čak 1.600 potomaka, a njegov kostur se i danas čuva u spomen-sobi u kasarni.

Iako su šarplaninci bili verni pratioci borcima za našu otadžbinu, danas su primat preuzele strane rase.

- Centar za obuku službenih pasa osnovan je 1957. godine, a šarplanincu se pridružuju nemački ovčari, a kasnije i labrador retriveri. Poslednjih desetak godina u Vojsci Srbije dominantni su belgijski ovčari, varijeteta Malinoa - objašnjava Goran Šarenac.

Uloga pasa u savremenoj Vojsci Srbije

  • Otkrivaju skriveni eksploziv
  • Detektuju prisustvo droge ili drugih zabranjenih supstanci
  • Odlaze u patrole s vojnicima
  • Čuvaju kasarne i druge važne vojne objekte
  • Tragaju za preživelima u slučaju nesreća
  • Učestvuju u potragama za nestalim osobama
  • Proveravaju objekte u koje dolaze važne ličnosti

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading