PAS, RIBICA ILI MACA: Kako da odaberete ljubimca za dete?

Autor: večernji.hr

Lifestyle

07.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste roditelj, velika je verovatnoća da ste više puta čuli pitanje: "Mama/tata, mogu li da dobijem ljubimca?" Ako se odlučite za ljubimca, kako odabrati pravog? I, da li će na kraju odrasli voditi brigu o njemu?

RepublikaFoto: pixabay.com
Iskrena ljubav

Najvažnije je da se navike i potrebe životinja uklope u svakodnevnu rutinu porodice. I roditelji treba da odluče da li su spremni da preuzmu odgovornost za kućnog ljubimca, posebno ako su im deca mala. 

- O životinji treba brinuti svakodnevno. Svaka porodica mora da se zapita da li ima vremena i prostora - kaže portparolka nemačkog udruženja za zaštitu životinja Lea Šmic. 


Mlađoj deci ona preporučuje manjeg psa ili mačku. 

- Oni su naviknuti da "rade" sa ljudima i mogu bolje da podnesu kad dete želi da ih mazi ili nosi - kaže Šmicova. 

Za stariju decu bolje su veće rase, jer je manje u nepažnji lakše nagaziti. Veterinarka Dženin Somer preporučuje zlatne retrivere, kovrdžave bišone ili maltipue (mešace pudla i maltezera). S druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinaca, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za decu. 

Stručnjaci savetuju i da se male životinje, kao npr. zečevi ili zamorci, ne nabavljaju deci. 

- Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako - kaže Šmicova i nastavlja - Nije im uvek po volji kada ih neko dira, dodaje ona. A ni noćne životinje, poput hrčaka, nisu idealne. Noćnu životinju, ni u kom slučaju, ne smete gnjaviti danju kada spava. Dodirivanje i podizanje je za njih čist stres. 

Somer upozorava i na zdravstvene probleme. 

 

 

 


- To jeste retkost, ali hrčci mogu da prenesu virus meningitisa. 

O raznim vrstama ptica je lakše brinuti, ali one ostavljaju veliki nered. Šmic kaže da se deca starija od 10 godina mogu dobro da brinu o njima. 

Akvarijum sa ribicom deci može da bude uzbudljiv. Ali njihova "mana" je to što ne mogu da se dodiruju, pa se sa njima ne može graditi povezanost. Pogodne su za decu koja uživaju u posmatranju. 

I Šmic i Somer su vrlo kritične prema držanju divljih životinja, kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je na taj način gotovo nemoguće brinuti onako kako bi o tim vrstama trebalo. Takođe, većina reptila prenosioci salmonele. Upravo zato, Institut "Robert Koh" savetuje roditeljima da ne drže reptile u domaćinstvima sa decom mlađom od pet godina.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading