(FOTO) HUMANA MISIJA VRTA DOBRE NADE: Životinje lečimo i vraćamo u prirodu

Autor:

Lifestyle

16.08.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo ko zna da zaposleni u Beogradskom zoološkom vrtu brinu i o povređenim jedinkama koje po izlečenju vrate na slobodu. Takođe, ovde je i dom za vrste oduzete od dilera, nesavesnih vlasnika...

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Biolog Kristijan Ovari kaže da sove često ispadaju iz gnezda

Često nas zovu ljudi da kažu kako su našli "čudnu" životinju i da nas pitaju šta da rade sa njom. Mnogi od njih dođu do zoološkog vrta i ostave je. Pojedine životinje završe kod nas kada ih oduzmu od vlasnika zbog nedozvoljenog držanja. Tako je kod nas završila otrovnica - zvečarka iz Kupinova, koja je ujela gazdu dok se on "igrao" sa njom. Tačnije, umesto da zvečarka uhvati miša sa kojim je mamio, uhvatila je njegov prst. Da zlo bude veće, on je zvečarku držao u staklenom delu ormara, dok su na polici ispod bile igračke od njegove ćerke.

Nesavesni vlasnici

Ovako za Srpski telegraf i portal Republika biolog Kristijan Ovari odgovara na pitanje koja je najneobičnija životinja koja je završila u Beogradskom zoološkom vrtu, a da je prethodno živela u stanu nesavesnih vlasnika.

I to nije sve, Vrt dobre nade je dom i za ogroman broj ptica koje su povređene našli prolaznici ili nadležne inspekcije i doveli ih do njih.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
U Vrtu dobre nade završe i ptice koje se zaplene od trgovaca ili dilera

- Nedavno smo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode u prirodu vratili 24 rehabilitovane ptice, koje su privremeno bile smeštene kod nas. To su uglavnom vetruške, orlovi mišari, barska koka, male ušare, kukuvije, ćukovi... - objašnjava biolog i dodaje da se ptice ovde ne zadržavaju predugo kako bi mogle da se vrate na prirodno stanište.

Kako kaže, ovde završe i ptice koje se zaplene od trgovaca ili dilera koji pokušaju krijumčarenje preko granice:

- Često ih ranije izvade iz gnezda kako bi ih što pre prodali, a tako mlade one ne mogu da prežive. Veliki broj njih strada tokom transporta. Uglavnom ih odvode na Kosovo, u Crnu Goru ili za zemlje EU. Pored ptica, prilikom jedne zaplene do nas je stiglo oko 1.000 barskih kornjača, koje su verovatno bile namenjene za kuvanje.

Od tigrica do kajmana

Posle jedne zaplene u vrt je stiglo i 127 papagaja - nimfe, tigrice, mali aleksandar, burov papagaj... imali su i pronađene ili zaplenjene labudove, pelikane, krokodile, kajmane... Pošto nemaju neograničen kapacitet, mnoge od ovih životinja podele drugim vrtovima sa kojima sarađuju.

- Tako je ona otrovnica sa početka priče završila u zoo-vrtu u Zagrebu. Problem kod nekih jedinki koje se zaplene je sudska presuda na koju se čeka i po pet godina... tako da te životinje uglavnom ostanu trajno ovde ili u Palićkom zoo-vrtu, koji je i prihvatilište - objašnjava Kristijan i dodaje da se svakoj zaposleni u Vrtu dobre nade maksimalno posvete.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading