UDOMITE KUCU I ULEPŠAJTE SEBI ŽIVOT: Slavimo Svetski dan životinja

Autor:

Lifestyle

04.10.2019

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je Svetski dan životinja čiji je cilj da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o njima. Zato je danas omiljeni ograđeni beogradski prostor za pse u Tašmajdanskom parku domaćin manifestacije udomljavanja nezbrinutih životinja iz gradskih azila, koju organizuje JKP "Veterina Beograd".

RepublikaFoto: pixabay.com
Pustimo životinje da nam ulepšaju život!

Ljudi koji vole životinje i shvataju koliki je njihov značaj, kako za nas tako i za celu planetu, rešili su da odrede dan koji će biti njima posvećen. Taj dan je upravo danas, kada se obeležava Svetski dan zaštite životinja! Počeo je da se obeležava četvrtog oktobra 1931. godine u Firenci, na konvenciji ekologa, a u to vreme ovaj dan se proslavljao kao Dan Svetog Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine.

Cilj Svetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama. Svaka vrsta u prirodi ima značaj za ekosistem i svoju ulogu u njemu. Sve vrste su direktno ili indirektno povezane. Neke imaju lokalni, neke regionalni, a neke globalni uticaj na životnu sredinu i ekologiju. Ugroženost jedne vrste s vremenom direktno ili posredno utiče na opstanak druge.

U Srbiji postoji veliki broj ugroženih vrsta. Govori se o 273 vrste ptica, 66 vrsta sisara, 41 vrsta beskičmenjaka, 34 vrste insekata i 15 vrsta riba. Među zaštićenim životinjama su pojedine vrste pelikana, roda, beloglavi sup, rečni rak, bubamara, žabe, belouške, šarke.

Zato će danas, na Svetski dan životinja, omiljeni ograđeni gradski prostor za pse u Tašmajdanskom parku biti domaćin manifestacije udomljavanja nezbrinutih životinja iz gradskih azila, koju organizuje JKP "Veterina Beograd". Od 11 do 13 časova, u akciji udomljavanja pasa, kucama će biti omogućeno da pronađu svoj novi dom i porodicu, a od 13 sati vlasnicima će biti pružena prilika da njihov ljubimac pobedi na izboru za "Najšarmantnijeg psa Tašmajdana".

U gradskim azilima JKP "Veterina Beograd" živi oko 3.000 pasa, a predstavnici prihvatilišta upoznaće prisutne sa pet preslatkih kuca - tri ženke i dva mužjaka, koji su vakcinisani, čipovani i sterilisani. Sa početkom u 13 časova biraće se "Najšarmantniji pas Tašmajdana", a pobednik i osvajači drugog i trećeg mesta dobiće vredne poklone.

Foto: JKP Veterina Beograd
Sleva nadesno: mužjak Čupko star dve godine, mužjak Lisko star dve godine, ženka Mala stara godinu i po, mužjak Miljan star godinu i po, mužjak Zlatko star godinu i po

Kroz razgovor sa vlasnicima, veterinari će davati savete o zdravlju mezimaca, sa posebnim osvrtom na podmuklu bolest srčanog crva, koja se neretko otkrije u poodmaklom stadijumu zbog simptoma koji su slični prehladi.

U okviru Kutka za decu, zabaviće se i najmlađi jer će moći da crtaju svoje mezimce, ukrašavaju kućice za pse ili uživaju u programu animatora, koji će praviti životinje od balona, a šminkanjem po licu oživljavaće njihove likove ili likove iz crtanih filmova. Svi vlasnici u znak dobrodošlice dobiće ukusne i zdrave grickalice za zube svojih mezimaca.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading