Džek rasel terijer: Igrao Majla u filmu "Maska" sa Džimom Kerijem! Sve što treba da znate pre nego što ga nabavite

Autor:

Lifestyle

03.11.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasa pasa koja se može svrstati u najpopularnije na svetu svakako je džek rasel terijer, najviše zbog činjenice da važi za pravu filmsku zvezdu jer su veoma inteligentni i zahvalni za dresuru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Džek rasel terijer

On je brz, hitar i obožava igru. Ako mu bacite štap, trkom će otići po njega, ali neće ga doneti nazad, nego vas naterati da vi sad jurite za njim. Veoma je sladak, ali ako ga ne vaspitate kako treba, recimo samo da vam se život može pretvoriti u noćnu moru, piše magazin Pas.

Za današnji izgled ovog psa pobrinuo se u Engleskoj tokom 19. veka velečasni Džon Rasel, za prijatelje Džek. On je razvio vrstu foksterijera koja će trčati s njegovim lisičarima i prikradati se da bi isterao lisice i drugu divljač iz jazbina.

Do danas su se razvila dva varijeteta sa sličnim standardima, osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao parson rasel terijer, dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao džek rasel terijer. Postoji i treća vrsta. Ona je duža od svoje visine i zove se kratki džek. Ova podvrsta podseća na jazavičare i raste samo do visine od 25 do 30 centimetara.

Brzo uče trikove, pa nije slučajnost što se često pojavljuju u TV reklamama i filmovima

Ovaj pas je odan, veseo, živahan i veoma umiljat. S jedne strane poslušan, ali ipak apsolutno neustrašiv. Druželjubiv je i dobar s decom. Ipak, decu treba učiti da ga ne zadirkuju. Veoma je inteligentan, ali mu je potreban vođa čopora. Treba mu istrajan i dominantan gazda.

Izgled

RepublikaFoto: pixabay.com
Džek rasel terijer

* okretan, vrlo pokretljiv i aktivan pas snažnog i mišićavog tela

* mužjaci su teški između šest i osam kilograma i visoki između 33 i 38 centimetara. Ženke su nešto lakše od mužjaka, dok im se visina kreće od 25 do 33 centimetara

* uglavnom je glatke dlake, ali postoje i primerci grublje dlake, koji se moraju očetkati barem jednom nedeljno

* dlaka je pretežno bele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim flekama po glavi i leđima ili repu

* linja se, pa je neophodna redovna nega dlake

Ovom psu je neophodno postaviti pravila koja mora da poštuje i granice u ponašanju koje ne sme da prekrši. Ne treba mu dopustiti da razvije "sindrom malog psa" jer će tada poverovati da je on vođa svoje porodice. Takvo ponašanje može da stvara mnoge probleme kao što su: konstantno lajanje, preterano zaštitnički stav prema ukućanima i nepoverljivost prema strancima, teško podnošenje samoće, agresivnost prema drugim psima... Dobra vest je da se veoma lako treniraju. Brzo uče trikove, pa nije slučajnost što se često pojavljuju u TV reklamama i filmovima. Među njima su najpoznatiji Maks, koji je igrao Majla u filmu "Maska" sa Džimom Kerijem, i Agi, koji je glumio u francuskom ostvarenju "Glumac".

Ako vam je omiljena aktivnost dremanje na kauču, ova rasa nije za vašu porodicu

Ukoliko mu ne postanete autoritet, nećete uspeti da ga trenirate. Ovim psima je potreban strog, iskusan trener koji će ih socijalizovati odmalena. Imaju jak lovački instinkt i ne bi ga trebalo da ga ostavljate s ostalim manjim životinjama. Voli da goni, laje, istražuje i kopa. Možete ga ostaviti samog samo ako je dobro treniran ili u bezbednom okruženju. Ukoliko ga dovoljno ne šetate, postaće nestašan i destruktivan. Džek rasel ume da se penje i skače, pa će lako da preskoči ogradu ili brzo da pronađe rupu u njoj kroz koju može da šmugne i to će uraditi svaki put kad mu se pruži prilika.

Džek rasel terijeru je uvek potrebna neka aktivnost kako bi zadovoljio svoj istraživački duh. Ipak, on je radni i lovački pas i treba da poštujete njegove prirodne instinkte. Ono što je pozitivno kod ove rase jeste da, jednom naučen na pravila, prihvataće ih dokle god mu omogućavate da se dovoljno kreće. Često može i da ostane sam u stanu, ali pod uslovom da ima svoje igračke i jastuke po kojima će da kopa, da ih grize i rastura. Ako nema jastuke i igračke, onda počinje da skače - po vašim živcima.

Oprezno sa drugim vrstama

RepublikaFoto: pixabay.com
Džek rasel terijer

U kontaktu s drugim kućnim ljubimcima, posebno s kunićima, mačkama, hrčcima i zamorčićima, iskustva kažu da mogu biti vrlo nepredvidljivi zbog svog izraženog lovačkog instinkta i takve životinje će smatrati kao potencijalnu lovinu. Zato je potrebno postepeno ih privikavati na te životinje kako biste osigurali mir u kući.

Ključ za rasel terijere je pravilan odgoj. Ukoliko nam to pođe za rukom, imaćemo izuzetno poslušnog i jednostavnog psa koji uživa u našem i u društvu drugih životinja. On voli aktivnost i, mada može biti sklon bolestima očiju ili ušiju, uglavnom je zdrav i retko oboleva. Ali, ako je i vama i vašoj porodici omiljena aktivnost dremanje na kauču ili fotelji ispred televizora, druženje s ovoliko živahnom kucom nikako vam neće prijati. Velike pse je neophodno šetati barem dva sata dnevno, a ovoj sitnoj pasmini je neophodno više kretanja čak i od toga. Odvedete ga u park, on dva sata jurca unaokolo i izmori sve ostale pse, vratite ga kući i potrebna su mu barem još dva sata igre. Možda ne bi bilo loše da mu kupite traku za trčanje.

Terijer džek rasel je supermezimče - voli društvo. Ako se na vreme socijalizuju i ispravno vaspitaju, dobro će se slagati s drugim psima, mada nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnosti ako spojite jedinke istog pola. Takvo ponašanje nemojte tolerisati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading