Sve što treba da znate o akvarijumu i kupovini ribica!

Autor: Republika

Lifestyle

11.11.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi često biraju ribice za kućne ljubimce jer smatraju da su tihe, mirne i jednostavne za održavanje. Ali pre nego što se odlučite za akvarijum, morate da znate da to nije samo opuštajući hobi i dobar dodatak interijeru, već i velika obaveza.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ovako bi izgledao popis od nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju pre nego što ribice postanu deo vašeg domaćinstva.

Početni troškovi i odabir vrste

Na samom početku, akvarijum je zapravo veliki trošak. Pre ribica potrebno je da nabavite akvarijum i raznu opremu kako biste stvorili idealne uslove za život riba. Pri odabiru riba morate imati na umu da ne mogu sve vrste živeti na istom prostoru i u istim uslovima. Takođe treba da znat da su morske vrste lepše i šarenije, ali i skuplje i komplikovanije za uzgoj, pa je za početnike možda bolje odabrati slatkovodni akvarijum nego morski.

Akvarijum

Pri kupovini akvarijuma vredi pravilo - veće je bolje. Ali pre nego donesete odluku o veličini, razmislite kakve ćete ribe kupiti, gde ćete smestiti akvarijum i koliko ste novca spremni da odvojite. Vodite računa o tome da do akvarijuma ne dopire previše dnevnog svetla, da nije smešten preblizu izvora topline, prozora ili vrata kako ne bi došlo do štetne promene temperature unutar akvarijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Strpljenje

Morate biti svesni da se akvarijum neće formirati preko noći i da od odluke da nabavite akvarijum do uživanja u njemu mora proći neko vreme. Za početak, u akvarijum stavite svega nekoliko biljaka i pričekajte nekoliko dana kako bi se stvorili dobri uslovi, pa dodajte nekoliko riba koje su inače kao vrsta najizdržljivije, i tako postepeno obogaćujte svoj akvarijum dok ne dođete do željene veličine.

Svetlo

Dobre lampe nužne su ukoliko u akvarijumu postoje žive biljke ili ako je reč o morskom akvarijumu, jer su te ribe zavisne od svetla pri pronalasku hrane. Sa lampama će celi akvarijum izgledati atraktivnije, a zbog nedostatka sunčevog svetla svetlost lampi pogodovaće zdravlju riba.

Grejači i termometri

Bez obzira na to za koju vrstu ribe se odlučite - svaka će zahtevati tačno određenu temperaturu. Zapamtite da temperatura u akvarijumu mora biti konstantna, jer velike i česte promene temperature mogu izazvati bolesti kod riba.

Hrana

Za svaku vrstu riba postoji posebna hrana koju jedu, najčešće u obliku suhih listića. Zbog zdravlja riba, dobro je s vremena na vreme menjati vrstu hrane koja se koristi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Bolesti

Ponekad će se u akvarijumu pojaviti neka bolesna riba. Kako biste sprečili širenje bolesti najbolje bi bilo da imate rezervni akvarijum u koji bi se takve ribe odvojile kao u svojevrsnom karantinu. Uzroci bolesti kod riba su najčešće gljivice, paraziti ili virus. U svakom slučaju važno je lečenje započeti što pre.

Kupovina zdravih riba

Pre nego kupite ribe važno je da akvarijum stavite u funkciju i da tako radi 3 do 4 nedelje pre nego što u njega smestite ribe. Najbolje je kupiti ribu u specijalizovanoj trgovini kako bi se osigurali da kupujete zdravu ribu. Ipak obratite pažnju da je riba koju ste izabrali aktivna ali ne hiperaktivna, da ima bistre oči, da je stomak okrugao ali ne naduvan, da su peraja pravilnog oblika i u funkciji, da diše s lakoćom kao i da je njena boja jaka i čista, bez neobičnih mrlja po telu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading