RASE I ŽIVOTNI VEK: Evo koji psi žive najduže

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrštanje životinja koje su u srodstvu dovelo je do toga da 85 odsto rasnih pasa ne doživi starost, to jest umre od genetski prouzrokovanog oboljenja ili bude uspavano kada se kasno dijagnostikuje.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Životni vek nekih rasnih pasa može biti veoma kratak

Većina pasa živi od 10 do 13 godina. Neki vlasnici imaju sreće da njihov pas živi i duže, ali, nažalost, danas je to retkost. Selektivno ukrštanje rasa dovelo je do toga da 85 odsto rasnih pasa ne doživi starost, to jest umre od genetski prouzrokovanog oboljenja ili bude uspavano kada se kasno dijagnostikuje. Kako bi dobili čistokrvnu rasu, uzgajivači selektivnim ukrštanjem, parenjem dva psa u srodstvu, stvaraju štence sa predispozicijama za mnoge zdravstvene probleme.

Sa druge strane, vlasnici bi trebalo više da se informišu o zdravlju psa nego o njegovom fizičkom izgledu i sposobnostima, jer mnogi psi sa pedigreom retko dožive starost. Osim toga, mnoga oboljenja zavise i od veličine psa. Ukoliko se odlučite da živite sa rasnim psom, predstavljamo moguća oboljenja sa kojima može da se suoči vaš četvoronožni prijatelj, a otkrivamo i koliki je prosečni vek života popularnih rasa pasa.

Zlatni retriver

Rak je jedan od najčešćih uzroka smrti pasa, a najveći rizik da obole od ove strašne bolesti imaju zlatni retriveri, statistika pokazuje da čak 60 odsto njih umire od raka.

Životni vek: 15 godina

Bigl

Specifična bolest za ovu rasu je epilepsija. Osim toga, ima veliki apetit, pa je sklon gojaznosti.

Životni vek: 12 godina

Bokser

Problemi sa kožom i očima.

Životni vek: 10-12 godina

Mops

Imaju izrazito osetljivu kožu, skloni su respiratornim infekcijama, prehladi, problemima sa očima (keratitis, suzenje) i gojaznosti. Ponekad ne može ni da se pari ni reprodukuje bez ljudske pomoći.

Životni vek: 12-15 godina

Američki staford terijer

Stafordi su uglavnom izdržljivi psi, oči su njihova slaba tačka, pa se desi da u starosti oslepe. Osim toga, probleme mogu da imaju i sa srcem i kukovima.

Životni vek: 15 godina

Engleski buldog

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod ove rase su: displazija kuka, srčani problemi, rak, respiratorni problemi, alergije. Zbog drastične fizičke promene, trećina buldoga ne može normalno na svet da donese mladunce s obzirom na to da je glava šteneta prevelika za rodni kanal.

Životni vek: 8-12 godina

Nemački ovčar (vučjak)

Mnoge bolesti koje su zajedničke za nemačke ovčare su rezultat inbridinga (ukrštanje u srodstvu) u ranom postojanju rase. Jedan od takvih uobičajenih problema je displazija kuka i lakta. Studijom univerziteta u Cirihu je pokazano da je 45 odsto policijskih radnih pasa obolelo od degenerativne spinalne stenoze. Zbog svojih velikih i otvorenih ušiju skloni su infekcijama uha.

Životni vek: 7-10 godina

Bul terijer

Uopšteno gledano su zdrava rasa, ali pojedini primerci mogu patiti od nedostatka cinka, što može izazvati uginuće. Neki štenci su rođeni gluvi (najčešće kod potpuno belih pasa). Skloni su kožnim alergijama.

Životni vek: 10-12 godina.

Doberman

Najčešće bolesti koje su karakteristične za ovu rasu su Voblerov sindrom, kardiomiopatija, displazija kuka i Vonvilebrandova bolest.

Životni vek: 10-12 godina

Veliki šnaucer

Podložniji su tumorima nego većina rasa, naročito tumoru šapa. Takođe su česti problemi sa želucem, epilepsijom i displazijom kukova.

Životni vek: oko 12 godina

Čivava

Iako su generalno zdrave, zdravstveni problemi koji se mogu se javiti kod čivava su: reumatizam, iščašenje kolena, prehlada, problemi sa desnima, bolesti očiju, sklonost ka gojenju.

Životni vek: 10-13 godina

Rotvajleri

Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Kao kod svih većih pasa može doći do displazije kuka. Nekada je ova bolest genetska, ali se može pojaviti i usled naglog rasta ljubimca.

Životni vek: 8-10 godina

Avganistanski hrt

Generalno zdrava rasa bez naslednih oboljenja.

Životni vek: oko 14 godina

Čau čau

Od zdravstvenih problema najčešće se javljaju poremećaj očnog kapka, displazija kukova, kancer želuca i infekcija uva.

Životni vek: Oko 15 godina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading