BACI LOPTU, A NE PETARDU: Ubijemo 5.000 pasa dok slavimo Novu Godinu

Autor:

Lifestyle

13.12.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom novogodišnjih praznika od infarkta izazvanog strahom umre oko 5.000 životinja, koje moramo da zaštitimo tako što ćemo prijavljivati sve koji korišćenjem pirotehničkih sredstava remete javni red i mir.

RepublikaFoto: pixabay.com
Budite uz svog ljubimca tokom vatrometa i pucnjave

Novogodišnji praznici su možda period u godini koji većina ljudi voli, a to svakako nije slučaj sa životinjama, koje tada proživljavaju pravi pakao jer se neizmerno plaše pucnjave pirotehničkih sredstava. Mnogi od njih čak ne prežive naše slavlje, pa, po statistici, od srčanog udara tada ugine više od 5.000 pasa.

Strah uzrokovan zvukovima petardi, slavljeničkih raketa i sličnih naprava kod pasa i mačaka se naziva pompofobija. Kod pasa strah od glasnih zvukova je uobičajen, a studije su pokazale da čak 49 odsto njih ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek se četiri odsto oporavi od toga samostalno.

SLABA PRIMENA ZAKONA

Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali mi im možemo pomoći da se osećaju ugodnije u tim za njih stresnim vremenima.

RepublikaFoto: twitter.com/Prijedor24com
Zakonom su propisane kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava remete javni red i mir

- Savet je da izbegavate igrališta i otvorene, brisane prostore prilikom šetnje sa ljubimcima. Ako ste u stanu ili kući, idite u toalet sa ljubimcima, mazite ih, pustite da voda teče iz česmi, pustite im neku muziku i pričajte im. Na taj način ćete koliko-toliko pokriti zvuke i smiriti ih - kaže za Srpski telegraf Aleksandar Buhanac, predsednik Nadzornog odbora Fondacija Pokret Levijatan.

Pucnjava svakako nije prijatan zvuk ni za ljudske uši, posebno za decu, koja su posebno ugrožena jer nestručnim rukovanjem ili korišćenjem neispravne pirotehnike postoji velika šansa da se ozbiljno povrede. Zbog toga je još od marta ove godine na snazi Zakon o javnom redu i miru, koji predviđa novčane kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava remete javni red i mir. Međutim, zakon se gotovo i ne primenjuje.

- Zakon postoji i retko se primenjuje, ali ako svi zajedno prijavljujemo policiji počinioce i stvorimo pritisak javnosti sa video i foto dokazima o tome, oni moraju reagovati po službenoj dužnosti. Dakle, snimajte i prijavljujte! Masovno! Svi zajedno možemo to sprečiti i navići ljude da se može veseliti i bez pirotehničkih sredstava - apeluje Buhanac, koji dodaje da bi trebalo više informisati ljude o opasnostima od petardi i pirotehničkih sredstava.

Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Buhanac, predsednik Nadzornog odbora Fondacija Pokret Levijatan

EDUKACIJA DECE

- Povrede nanesene petardama su jezive, još potresnije je što su to pitome životinje naviknute na ljude pune poverenja, te priđu mašući repovima, ne znajući šta ih čeka. Objavili smo mnogo puta kako su im stavljali petarde u telesne otvore, nakon čega su ostajali bez delova tela, vilice i na kraju umirali u stravičnim mukama. Bitno je napraviti opštu kampanju o tome da su petarde štetne pre svega i po ljude, pogotovo decu. Pozivamo da zdravstvene ustanove objave javno slike povreda od petardi. Amputirane šake i prste, izgubljene oči. Da narod vidi i čuje da spasavajući naše životinje pre svega spasavamo našu decu. Prošle godine su mnogi svetski i evropski gradovi ukinuli novogodišnje vatromete baš zbog životinja. Primera radi, na Novom Beogradu je bio veliki vatromet, nakon kog se mnogo ljubimaca otrglo iz straha i bežalo kilometrima daleko. Apelujte na svoju okolinu i edukujte decu, pa i starije, o štetnosti pirotehničkih sredstava. Baci kolač, klupko, loptu, a ne petardu - savetuje Aleksandar Buhanac.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading