Pingvini komuniciraju kao ljudi: Imaju čak dve odlike našeg govora

Autor: telegraf.rs

Lifestyle

07.02.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U većini ljudskih jezika najčešće reči su one kratke, a izgleda da isto važi i za pingvine. Tim istraživača iz Italije otkrio je da afrički pingvini koriste iste govorne šablone kao i ljudi, što je prvi put ustanovljeno za neku životinju koja nije primat, piše CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Tim naučnika snimio je 590 poziva za parenje kod 28 afričkih pingvina iz tri različite kolonije u italijanskim zoološkim vrtovima. Ovi pozivi zvuče slično kao njakanje magarca, piše u studiji, zbog čega se ovi pingvini nazivaju i magareći pingvini.

Istraživanje je otkrilo da vokalne sekvence koje koriste sadrže tri različita sloga koja nisu iste dužine i da najčešće upotrebljavaju kratke "reči", dok se duže sastoje od tih kraćih slogova.

Ovo je pokazalo da pingvini, bar ovi afrički, govore jezikom koji ima dve odlike ljudskog govora – najčešće korišćene reči su kratke, a kada se koriste u dužim rečenicama, još više se skraćuju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pingvini upotrebljavaju slogove kako bi komunicirali na najekonomičniji način, pa najkraće od njih koriste za najčešće pozive, zaključuju naučnici.

Ovo nije prvi put da je kod pingvina otkrivena odlika slična ljudskoj. Pre ovoga ove ptice privukle su pažnju kada je ustanovljeno da one imaju i partnere istog pola.

Afrički ili magareći pingvini žive na obalama Južne Afrike i Namibije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading