BEZ BATINA I DAVILICE: Evo kako da vaspitate psa i budete vođa

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životinje postaju agresivne i neposlušne isključivo kada vlasnik dopusti svom četvoronošcu da dominira u njihovom odnosu, pa možete često da vidite kako ljubimci šetaju vlasnike umesto da gazda bude taj koji će voditi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Umesto da pas poštuje vlasnika, njegov autoritet postaje davilica

Svaki vlasnik bi trebalo da zna da su psi čoporativne životinje, pa shodno tome njima ne smeta, štaviše i vole da budu poslušni, odani i da u vama vide autoritet koji će ih voditi kroz život.

- Vlasnik pre nego što preuzme tu odgovornost da poseduje psa kao ljubimca, trebalo bi da se dobro edukuje. Što znači da odgoj psa mora započeti u ranoj mladosti.

Izuzetno je važno poznavati kada se i zašto nešto odvija u psećem mozgu i kako možemo uticati na to zarad njegovog i sveopšteg dobra - kaže Milan Ognjenović iz centra za obuku pasa "Alfadog".

Naime, razlozi za "nenormalno" ponašanje pasa prema drugim životinjama leže upravo u neznanju samih odgajivača i novog vlasnika koji ne zna kako da psa usmeri na pravi put, a ovo su glavni razlozi agresivnog ponašanja koje navode iz centra za obuku:

Foto: pixabay.com
  • Neposvećenost socijalizaciji psa u najranijoj mladosti, već od osme nedelje starosti
  • Prerano ili prekasno odvajanje šteneta iz legla
  • Nedopuštanje psu da se oproba u socijalnim uslovima života zbog posesivnosti i straha od zaraznih bolesti u vreme vakcinacije štenadi, gde i veterinari prave veliku zabludu plašeći vlasnike da štene moraju da drže u izolaciji dok god ne primi sve vakcine
  • Agresija usled straha od nečega ili nekoga
  • Psi prirodno moraju da se onjuše i uspostave neki vid hijerarhije jer je to njihov vid komunikacije
  • Ukoliko pas ne oseća jačinu vođe čopora, odnosno vlasnika, onda sami na sebe preuzimaju ulogu dominantne jedinke, pa se prirodno brane napadom.
  • Obratite se stručnjaku za pomoć ako mu je poremećen status unutar njegovog zamišljenog čopora tj. porodice u kojoj živi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading