Mini bašta na terasi kao toalet za kuce

Autor:

Lifestyle

07.04.2020

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nažalost, zbog velikog broja nesavesnih vlasnika koji su zloupotrebljavali mogućnost šetanja pasa u vreme policijskog časa od 20 do 21 čas, ta, možemo reći, privilegija za životinje je ukinuta.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Tekst potpisa

Zbog toga se sada svi mi koji imamo ljubimce, a nemamo dvorište dovijamo kako da pomognemo našim četvoronožnim prijateljima da bi što manje trpeli. Jer predugo neobavljanje fizioloških potreba i te kako loše utiče na zdravlje pasa.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Saša Kosijer

Veterinar dr Saša Kosijer, pre svega, savetuje vlasnike da pse hrane uvek u isto vreme i to u ranim jutarnjim satima.

Pomoć i informacije za vlasnike Ljubimaca tokom KOVID-19

Marija Ventura, koja godinama uspešno udomljava napuštene životinje, nedavno je na Fejsbuku napravila grupu "Pomoć i informacije za vlasnike ljubimaca tokom Covid-19" apelovala je pre zabrane izlaska za ljubimce na njihove vlasnike da postanu odgovorni.

- Ovde se radi isključivo o neodgovornom vlasništvu. Ovo nam je svima lekcija. Ne samo da ćete ugroziti zdravlje i higijenske navike pasa, već će doći do masovnog puštanja pasa na ulicu, takozvanih samošetača, ili još gore, masovnog napuštanja ljubimaca i izbacivanja na ulicu - napisala je Marija.

Nažalost, većina nesavesnih vlasnika je nije poslušala, nastavili su da se skupljaju u grupe i vreme za šetanje ljubimaca su koristili za druženje.

- Takođe, treba ih izvoditi do pred sam policijski čas. Mnogi ljudi na kvarno i dalje izvode pse, ali moramo se prilagoditi situaciji i pomoći životinjama koliko je to u našoj moći. Hranu prestajemo da dajemo oko 14 časova da pas ne bi ušao u policijski čas punog stomaka. Vodu ne bi trebalo uskratiti pošto dehidracija organizma može biti opasna u zavisnosti od toga u kakvom je opštem stanju - objašnjava dr Kosijer i napominje da ima pasa koje dehidracija može koštati života.

Trpljenje dovodi do oštećenja bubrega

Generalno, problem pasa koji žive u stanu i najčešći problem njihovog kraćeg životnog veka jeste trpljenje, zbog kojeg se oštećuju bubrezi, objašnjava veterinar Kosijer. Naglašava da su mnogi vlasnici i pre ovog policijskg časa nedovoljno šetali pse koji trpljenjem produbljuju probleme sa bubrezima, koji i ovako zbog načina ishrane dolaze sami po sebi.

- Trpljenje dovodi do bubrežne hronične isuficijencije bubrega (znači da bubrezi prestaju da rade dovoljno dobro za održavanje zdravlja. To je proces koji se obično odvija mesecima ili godinama). Takođe, kod pasa koji su već imali oštećenja trpljenje može dovesti do katastrofalnih posledica po bubrege, koje je teško posle i oporaviti - upozorava Kosijer.

Zbog toga mnogi vlasnici su došli na ideju da na svojoj terasi, pa neki čak i u kupatilu, naprave lažni park. Ova metoda se pokazala do sada i najefikasnijom. Naime, ogradi se prostor, na pločice se postavi celofan kao podloga, preko zemlja i busen trave ili veštačka trava. Može čak i otirač od veštačke trave. Neki predlažu i posip za mačke i, naravno, oksicid da biste dezinfikovali mesto gde pas obavlja fiziološke potrebe. Eventualno možete doneti neki kamen, granu drveta i slično kako bi pas imao utisak da se nalazi napolju. Mnogi vlasnici su na Fejsbuk grupi "Pomoć i informacije za vlasnike ljubimaca Covid-19" podelili svoje "parkove", koji su se pokazali kao vrlo korisni. Takođe, mnogi vlasnici malih pasa svojim ljubimcima stavljaju pelene, što i nije najbolji metod, prema rečima veterinara, jer će pas koji nije navikao na njih nastaviti da trpi i pored pelena, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod životinja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading