TUŽNA SUDBINA ZATOČENIH ŽIVOTINJA: Zoološki vrtovi u sve goroj situaciji, preostaje im samo klanje!

Autor: b92, Republika

Lifestyle

22.04.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka jednog zoološkog vrta u Nemačkoj kaže da će možda morati da kolju neke životinje kako bi nahranili druge. Širom zemlje su životinjski vrtovi u teškim finansijskim nedaćama otkako nema posetilaca.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

To je bila izjava od koje se koža ježi. Verena Kaspari, direktorka zoološkog vrta u Nojminsteru, u prisustvu novinara agencije DPA naglas je razmišljala o tome šta bi se moglo dogoditi ako se kriza sa koronom zaoštri.

- Ukoliko, a to je stvarno najgora moguća opcija, ukoliko ne budem više imala novca za hranu životinja ili ako moj dobavljač hrane zbog restrikcija ne bude mogao da isporučuje – onda bih klala neke životinje, kako bih nahranila druge - rekla je Verena Kaspari. Čak je već sastavljena i lista životinja koje bi prve otišle pod nož.

Životinjski park Nojmnister na severu Nemačke je trenutno zatvoren, kao i svi drugi zoološki vrtovi. I to već sedmicama. To znači da nema posetilaca, pa ni glavnog izvora prihoda.

Troškovi: 50.000 evra dnevno

Dok mnoga preduzeća mogu u kriznim periodima da smanje troškove, zoološkim vrtovima to jedva da je moguće. Jer životinje moraju da jedu, da imaju medicinsku negu i žive u čistim prostorima – svejedno da li ima posetilaca, piše Deutsche Welle.

- Zoološki vrt u Kelnu ima troškove od 50.000 evra dnevno - kaže Folker Homes iz Udruženja zooloških vrtova. Tom udruženju pripada 56 vrtova u Nemačkoj s ukupno oko 35 miliona posetilaca godišnje.

Primer iz Minhena – tamošnji životinjski park Helabrun je već nakupio manjak od dva miliona evra. Pri tome hrana i nije najveći problem.

- Troškovi osoblja iznose oko 50 odsto svih troškova naših zooloških vrtova - kaže Homes.

Drugi nemaju plan za klanje

Zoološki vrt u Nojminsteru s nešto manje od 200.000 posetilaca godišnje spada među manje vrtove. Subvencije grada ili države ne dobija i trenutno preživljava samo zahvaljujući donacijama. Otuda i drastične reči direktorke.

- Kod nas nema šanse da se životinje ubijaju iz ekonomskih razloga – nama je dobrobit životinja na prvom mestu", kaže Markus Kehling iz safari-parka Štukenbrok.

Slično je i u životinjskom parku Hodenhagen kod Hanovera:

- Mi nemamo nikakav popis životinja koje bi trebalo iz ekonomskih razloga dati drugima za hranu - kaže portparolka.

- Možda bi zoološki vrtovi uskoro mogli barem delimično da se otvore uz neka ograničenja - predlaže Homes. Pri tome bi se mogao odrediti maksimalan broj posetilaca kako bi se držalo odstojanje, a restorani u okviru vrtova ostali bi zatvoreni.

Kako ne bi bili zaboravljeni od politike, Udruženje zooloških vrtova se obratilo direktno kancelarki Angeli Merkel. Traže hitnu pomoć u iznosu od 100 miliona evra. Možda je drastična izjava o klanju stigla u pravom trenutku da svima stavi do znanja koliko je stvar ozbiljna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading