Zona bez dlaka ljubimaca: Zlatni saveti za održavanje doma sa psom ili mačkom!

Autor:

Lifestyle

16.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju kolika je muka da se kuća i odeća održavaju čistom i bez dlaka. Bilo da je čišćenje kauča, tepiha ili odeće u pitanju, životinje koje se linjaju će napraviti dosta posla. Zato vlasnici kuca i maca moraju da znaju šta je potrebno da se radi kako bi njihov dom bio zona bez dlaka. Srpski telegraf otkriva o čemu je reč.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ČETKANJE ŽIVOTINJE

Iako se ovaj korak ne čini toliko bitnim, redovno četkanje mačaka i pasa će značajno smanjiti broj dlaka koje ćete skupljati sa poda i odeće. Trebalo bi ih četkati makar svaki drugi dan, a količina koju budete tom prilikom skinuli sa životinje je prljavština koju nećete morati da čistite u kući.

PODOVI

Usisavajte dom svaki dan ako želite da mesto u kom boravite bude bez dlaka. Robousisivači su verovatno idealna sprava za vlasnike dlakavaca. Pre usisavanja tepiha, poprskajte ga sodom bikarbonom kako bi se dlake lakše odlepile i uklonili eventualni mirisi. Ukoliko ne želite tako često da usisavate, nabavite mop sa elektrostatičkom krpom ili platnom koji privlače dlake i redovno prelazite glatke površine na kojima se skuplja dlaka. Pre korišćenja platno blago naprskajte vodom.

LJUBIMCI KOJI SE MANJE LINJAJU

Veterinar dr Marti Bejker objašnjava kako da izaberete psa koji će vam zadavati manje muka prilikom čišćenja kuće.

- Ukoliko birate psa koji će što manje da ostavlja dlake za sobom, potrebno je da to bude mali pas za dugom dlakom jer dugodlaki psi se manje linjaju. Naravno, potrebno je da se takav pas redovno četka, kupa i šiša kako bi se linjanje svelo na minimum - otkriva dr Bejker.

ČIŠĆENJE NAMEŠTAJA

Uprkos silnom usisavanju i zabrani da se ljubimci penju na kauča, neki komadi nameštaja prosto privlače dlake. U takvim situacijama je potrebno redovno četkati problematičan nameštaj četkama sa mikrofiberom. Možete koristiti i lepljive rolere, ali i gumene brisače, kao i vlažne gumene rukavice za skidanje dlaka sa mebl štofa. Još jedna dobra caka je da preko nameštaja prostrete ćebence na kom će ljubimac da leži, a pre nego što dođu gosti, jednostavno ga sklonite i otkrijte čist nameštaj.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

PRANJE KREVETA

Redovno perite krevete, odnosno mesta na kojima ljubimci spavaju jer je to mesto koje može da bude izvor neprijatnih mirisa, ali i viška dlaka.

GARDEROBA

Lepljivi roler je stvar koja će priskočiti u pomoć u svakoj prilici, pa je poželjno da ga stalno imate sa sobom jer je reč o proverenom načinu da skinete dlake sa odeće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading