Zbog čega ovca ima vunu, i koliko brzo ona raste?

Autor: opusteno.rs, republika.rs

Lifestyle

02.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuna raste ovci kao što čoveku raste kosa, i služi joj kao zaštita od hladnoće. Svake godine, obično u proleće, kad nastupe topliji dani i kad ovcama više nije potrebna zaštita od hladnoće, one se vode na šišanje, što je poznato i kao striža ovaca. Tada se ostruže sva vuna, ona je obično puna trnja, čičaka i prirodne masne materije koja se zove lanolin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U većini slučajeva ostruže se celo runo, umotava i vezuje dvostruko upredenom vunom. Niko još ne zna kada je čovek prvi put pripitomio ovcu. Ali je zato poznato da je još u davno doba čovek uzgajao ovcu radi vune i mesa.

Posle struže, vuna se čisti, grebe i pročešljava, kako bi se ispravile sve kovrdže i uvojci, a potom se vuna prede u niti. Vuneni konac, tako dobijen, upotrebljava se za pletnju odeće ili za tkanje. Postoje različite vrste ovaca; neke se odlikuju odličnom vunom, druge izvrsnim mesom. Jedna vrsta ovce, poznata kao merino ovca, koja inače vodi poreklo iz Španije ili Afrike, nalik je na čupavu gomilu vune iz koje izviruju jedino nos i četiri noge.

U Australiji postoji više tipova ovaca roda merino, znači vrste koja može doneti najveću količinu izvanredno dobre vune. Otuda je uzgoj ovaca i proizvodnja vune najrasprostranjenija delatnost u toj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading