Krpelji mogu i da ubiju! Vodite računa o svojim ljubimcima

Autor: Tatjana Jovanović

Lifestyle

26.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona krpelja je uveliko u toku, a malo je poznato da ovi paraziti mogu biti opasni za vaše ljubimce jer samo jedan ujed krpelja može da izazove razne bolesti. Ovaj sitni parazit živi u bujnom zelenilu i visokoj travi i u prirodi je aktivan od ranog proleća do kasne jeseni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Veterinar Saša Kosijer za Srpski telegraf otkriva zašto su ove životinjice opasne po zdravlje:

- Krpelji spadaju u spoljne parazite koji sisaju krv toplokrvnih životinja i čoveka i koji sami po sebi nisu opasni, osim ako ih nema u nekoj velikoj količini. Međutim, krpelji su problem jer su prenosioci zaraznih bolesti, pre svega, za pse jer su oni najugroženiji, ali i za ostale životinje, pa i čoveka.

NAJAKTIVNIJI U PROLEĆE I JESEN

Krpelji su najaktivniji u proleće i jesen jer oni vole toplo vreme, a najčešće ih ima u travi.

- Krpelj je predator koji reaguje na infracrvene zrake koji su odgovorni za toplotu i najčešće ga privlače životinje jer im je telesna temperatura veća od čovekove, ali ako u blizini nema životinje, krpelj će se bez problema zakačiti i za čoveka - kaže veterinar.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Saša Kosijer

Krpelji prenose četiri vrste bolesti: erlihiozu, babeziozu, anaplazmu i lajmsku bolest.

Krpelji prenose četiri vrste bolesti: erlihiozu, babeziozu, anaplazmu i lajmsku bolest

- Prve dve spadaju u opasne i smrtonosne bolesti i akutnog su nastajanja, tj. jako brzo pokazuju simptome. Najčešće se ispoljavaju u vidu temperature (krpeljska groznica), malaksalosti, apatije, kapilarnog krvarenja itd. S druge strane, anaplazma i lajmska bolest su prikrivene i tihe jer je potrebno izvesno vreme da bi se simptomi pokazali, a simptomi mogu biti artritis, anemija, slabija radna sposobnost itd. Dešava se da vlasnik dovede psa kod veterinara jer pas hramlje, a da test na krpelje pokaže da nije u pitanju artritis, nego lajmska bolest - dodaje doktor Kosijer za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PREVENTIVA I LEČENJE

Kao zaštitu od krpelja, veterinar, pre svega, savetuje preventivu kako do slepljivanja krpelja na domaćina ne bi ni došlo. Preventivne mere uključuju korišćenje raznih preparata, tableta, ogrlica koji mogu da se kupe u veterinarskim apotekama. Ono što je važno jeste da se preventivne mere redovno preduzimaju.

Ako pak dođe do slepljivanja krpelja za životinju ili čoveka, najbolje je konsultovati veterinara ili lekara, i to u prvih 24 sata.

Bolesne životinje nisu zarazne

Bolesti koje krpelji prenose na životinje nisu zoonoze, tj. ne prenoei se sa životinja na ljude, ali mogu biti opasne ako se krpelj zakači direktno na čoveka, posebno lajmska bolest. Lajmska bolest kod ljudi može da se ispolji u vidu poremećaja centralnog nervnog sistema.

- Ne preporučuje se samoinicijativno vađenje krpelja jer svaka manipulacija krpeljom dok je još u telu domaćina može da isprovocira krpelja da povrati sadržaj koji je posisao, a upravo se u njegovom stomaku nalaze uzročnici svih bolesti. Međutim, ako ste vičniji, možete pokušati i sami da skinete krpelja tako što ćete ga odvrtati u smeru suprotnom od kazaljke na satu dok ne spadne - kaže dr Kosijer.

Kad dođe do ujeda krpelja i zaraze, sledi terapija kod veterinara, međutim, terapija ne garantuje izlečenje, posebno opasnih zaraznih bolesti, kao što su hronični oblik erlihioze, koja se smatra neizlečivom, ili babezioze, gde može doći do otkazivanja bubrega i ostalih organa i sistema organa. Tok terapije dosta zavisi i od imunog sistema životinja, pa će neke ozdraviti pre, neke kasnije, a neke neće uopšte.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading