Misterija mačijih brkova - otkrivene tajne zaštitnog znaka naših ljubimaca

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

20.07.2020

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi znaju da mačka brkove koristi kako bi se koordinisale i procenlie kuda da idu, ali postoji još dosta zanimljivosti koje niste znali o ovim ukrasima mačije glave (ali i tela).

RepublikaFoto: youtube.com/RM Videos
Mačka

Velika osetljivost

Koren brkova mačaka je smešten duboko u koži i oko njega se nalazi puno nervnih završetaka i krvnih sudova. Zbog toga ovaj deo glave je izrazito osetljiv na nadražaje. Mačke brkovima mogu da osete i najmanje promene, zbog čega često ne vole da ih „čačkate“ po brkovima.

Brkovi se ne nalaze samo oko nosa

Da, dobro ste čuli! Brkovi ne krase samo mačiju glavu, već se nalaze i iznad očiju, na bradi, ali i na zadnjem delu prednjih nogu.

Služe za procenu prostora…

Brkovi mačkama služe i da proceni da li može da prođe nesmetano kroz neki uzani prostor. Znajući da se mačke mogu provući i kroz najmanje prolaze, pitamo se za šta to brkovi kažu da ne može dalje. Zbog ovoga ne smete skraćivati mački brkove, jer može postati dezorjentisana i zbinjena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

… ali i toga gde je plen

Kako su mačke dalekovide, odnosno ne vide najbolje ono što je blizu, brkovi pomažu da procene gde se nalazi plen i kada je vreme za napad. Za to koriste upravo sve nabrojane brkove.

Brkovi pokazuju emocije

Baš kao i rep, položaj brkova može dosta da kaže o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušeni i padaju sa obe strane lice, onda je i maca relaksirana. Ako su ipak upereni ka napred, onda je uznemirena ili uzbuđena. Ako brkovi padaju niz bradu, može biti da je mačka ljuta ili tužna, a položaj repa će vam ovde pomoći da precizirate.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading