RUSKA PLAVA MAČKA IZ SRBIJE: Naš Mile najlepši na svetu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubimac Katarine Ginić ima prestižnu titulu. U pitanju je ruska plava mačka, odgojena u Srbiji, koja je na međunarodnim izložbama tokom godine dobila najviše poena i tako postala prvak sveta u svojoj kategoriji.

RepublikaFoto: facebook.com/Katarina Ginic
Katarina i Mile

Zvanični prvak sveta među ruskim plavim mačkama je Srbin! Naime, na takmičenju TICA - The International Cat Association ove godine je prvi put proglašena najbolja mačka ove rase, a titulu je poneo Russicatblue Moonchild iliti Mile, koji je odgojen baš u Srbiji. Ponosna vlasnica Katarina Ginić kaže da se ova nagrada dodeljuje prvi put.

- Moja uzgajivačnica pripada TICA, čiji je predstavnik u Srbiji klub Felis Serbica. Sistem ocenjivanja je da se ocenjuju mačke na izložbama i biraju one koje idu u ringdove (finala). Sve izložbe su međunarodnog karaktera i u svakoj sezoni se skupljaju poeni, na osnovu kojih se dodeljuju godišnje nagrade. Prvo mesto je zasluženo činjenicom da je mačka imala najviše poena od svih ruskih plavih mačaka u svetu, a za šta je bio potreban izuzetan plasman na svim izložbama. Na uspeh smo izuzetno ponosni jer je on mačka uzgojena u Srbiji, tj. u mojoj uzgajivačnici, i prva sa takvim uspehom - priča Ginićeva.

LEPE I PAMETNE

Svetski prvak se zove Russicatblue Moonchild, ali je u kući jednostavno Mile. Nadimak je dobio tako što su ga kao malog zvali mili jer je od početka bio izuzetno mazan.

- Star je dve godine i izuzetno je šarmantan, ne prođe dan, a da nas nečim ne zasmeje. Jako smo vezani, spavamo zajedno, a ako slučajno zaboravim da mu posvetim pažnju kada je on traži, sam će se za nju pobrinuti bacivši mi se u krilo, pred noge, u naručje - ovako započinje priču o svom prvaku sveta ponosna vlasnica Katarina Ginić, koja ujedno ima i odgajivačnicu ovih jedinstvenih krznenih lepotica.

Ruske plave mačke su jedna od najstarije rasa mačaka koju su uzgajali ljudi sa namerom da se očuvaju njene specifične osobine. U pitanju je mačka vitkog tela, smaragdno zelene boje očiju i upečatljive boje koja se u felinologiji označava kao plava. Vizuelno boja najviše podseća na srebrnu, koja se preliva u svim nijansama. To su mačke koje su tihe, emotivne, izuzetno inteligentne. Najvažnije je da je ovo isključivo kućna mačka i da je karakterom izuzetno pogodna za savremeni način života. To su mačke koje vam neće zameriti ako ih zbog obaveza na poslu ostavljate same, a vreme koje provedete s njima će vam biti od neprocenjivog značaja.

- S vlasnicima stvaraju neverovatan odnos. Možda će zvučati preuveličano, ali svaki od vlasnika tvrdi da one s njima komuniciraju u bukvalnom smislu te reči - kada se oglašavaju, vlasniku žele da prenesu neku poruku. Izuzetno se vezuju za ljude, a pošto su blagog karaktera, mnogi odnos sa njom opisuju kao lekovit, o čemu postoje i brojne priče - objašnjava Ginić.

SAMO ZA STAN

Ruska plava mačka je izuzetno zahvalna rasa koja ne traži nikakve posebne uslove, a nega joj je veoma jednostavna jer se od svih mačaka (ako se naravno izuzmu golokože) najmanje linja. Dovoljno je četkanje jednom nedeljno da biste joj održali savršenu dlaku.

- To je mačka isključivo za stan i otpočetka je držana u kućama vlasnika. Dlaka se malo linja i lako održava. Ako želimo da joj očuvamo savršenu srebrnu boju, treba sprečiti izlaganje suncu. Može da se izvodi napolje i u dvorište, ali samo pod kontrolom i na povocu - jer je uzgajana u kućnim uslovima i nije prilagođena za život napolju - jednostavno se ne snalazi - kaže odgajivač.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading