KALENDAR STARENJA: Jedna ljudska nije 7 psećih godina

Autor: index.hr

Lifestyle

03.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada su se pseće godine računale tako da se svaka ljudska računa kao sedam psećih.

Foto: Tanjug
Starost zavisi od veličine

Zahvaljujući napretku veterine, vek obe vrste se produžio i sada je potrebno malo više računanja da bismo odredili tačnu starost. 

Prema Veterinarskom udruženju Amerike, pravilo je otprilike ovako - prva kalendarska godina psa ekvivalent je 15 ljudskih, druga kalendarska donosi još devet ljudskih, a svaka sledeća je po pet. Tako je sve do šeste godine psa, a onda se godine računaju na osnovu veličine.

Ukoliko je težina vašeg ljubimca do devet kilogrma svaka naredna ljudska godina njemu dodaje četiri. Ukoliko je težina od devet do 22 kilograma, u toku šeste ljudske godine dodaje se šest pesćih, u sedmoj se dodaju pet, pa se naredne tri ljudske dodaju četiri, a nadalje pet psećih godine. Ukoliko je težina vašeg ljubimca veća od 22 kilograma, u šestoj ljudskoj se dodaje devet, a nadalje se periodično dodaje pet ili šest.

Tako će, kada vaši ljubimci napune 15 ljudskih godina u stvari imati:

  • psi najmanje težine - 76
  • srednje težine - 83
  • najveće težine - 93

Jedno nemačko istraživanje potvrdilo je da veliki psi brže stare. Za to postoji nekoliko mogućih uzroka, a kao prvi navodi se taj da veći psi ranije počnu da pate od staračkih problema. Ubrzani razvoj velikih pasmina takođe doprinosi razvoju ćelija tumora i time nosi veću verovatnoću da psi obole od iste. 

Foto: Republika.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading