OD HAJKE DO LJUBAVI: Porodica iz sela Đinđuš čuva vukove kao ljubimce!

Autor: rts.rs

Lifestyle

16.02.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seljanima podno Radan planine u opštini Bojnik vukovi godinama nanose veliku štetu pa se često organizuju hajke. Sasvim drugačija je priča porodice Đikić iz sela Đinđuš. Oni nekoliko meseci čuvaju vukove u dvorištu. Njihovi kućni ljubimci su Vuka i Vule i odlaze u beogradski zoološki vrt.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Vule i Vuka će najverovatnije otputovati za Beograd

Vukovi kao kućni ljubimci. Ništa neobično za Đikiće. Kod njih su već sedam meseci. Našao ih je u šumi kao sasvim male 24-godišnji Milan.

- Bili su mali, ja sam šetao šumom i video sam ih. U neposrednoj blizini sam video da je uginula njihova majka mislim da je najverovatnije otrov i uzeo sam ih i čuvam ih - priča Milan iz sela Đinđuša za RTS.

Vuka i Vule ne vole gužvu. Posebno je bila nervozna Vuka jer je osetila da se nešto sprema. Za njihovu ishranu od prvih dana zadužena je bila Milanova majka Sonja koja kaže da su im prvo davali kozje mleko, a kasnije meso.

Đikići inače uzgajaju alpske koze. Vukovi sa Radan planine i Đinđuškog brda su im kažu česti gosti. Bilo je nekoliko hajki. Bezuspešno.

- Tu dolaze odatle non-stop, tri koze su pojeli ali imam dobrog psa šarplaninca, on ih otera - navodi Predrag Đikić.

Posle sedam meseci druženja, ples sa vukovima porodice Đikić se završio. Pozvali su ljude iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i vukovi će najverovatnije završiti u beogradskog zološkom vrtu.

- Ovakve životinje bi trebalo da završe u prirodi, međutim, postoji jedan veliki problem. Oni su uzeti kao mladunci i već su se dobro pripitomili i tako da će njihov povratak u prirodu biti nemoguć - objasnio je Branislav Grubač iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Rastanak Đikića sa kućnim ljubimcima nije bio lak. Milan ih je otpratio do Beograda. Kada se vrati kaže ide odmah u šumu da što pre nađe zamenu za Vuku i Vuleta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading