Oblačite ljubimce kad je hladno! MALTEZER U KAPUTU, RETRIVER U PRSLUKU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežni prekrivač i hladno vreme vašim kućnim ljubimcima stvaraju velike probleme. Šape im se smrzavaju, dlaka opada, a na sve to moraju da nose odelca za sneg i kišu.

 

Dok bišoni, terijeri i čivave ne mogu da podnesu hladno vreme i bez garderobe bi promrzli, haski, nemački ovčar i labrador mogu sebi da priušte umerene zimske vragolije na snegu, a da im kaput nije obavezan. Veterinar Saša Kosjer za Srpski telegraf govori o rasama kojima zima nije mogla ništa dok nisu postali kućni ljubimci, o garderobi, kao i o tome kako da zaštitimo dvorišnog psa i kako da prepoznamo promrzline kod životinja.

Kućni pas koji živi pod radijatorom odbacuje zimsku dlaku i ne stvara pravi zimski kaput

Kratkodlaki u odelu

- Maltezeri, bišoni, jorkširci moraju da nose obuću jer mali psi veoma brzo gube telesnu temperaturu, zato izbegavajte duge šetnje u zimskim danima i manje šišajte svoje male pse. Drugim psima poput labradora, retrivera, šarplaninca i nemačkog ovčara odelo nije potrebno u tolikoj meri. Najveći problem je što kućni pas koji živi pod radijatorom odbacuje zimsku dlaku i ne stvara pravi zimski kaput. Ako takav pas ima retku poddlaku ili tanku dlaku, svakako bi trebalo da obuče prsluk ili mantilić jer on živi na 20 stepeni i generalno ne stvara pokrivač koji stvara pas koji živi u dvorištu u kućici, zato kućne pse ne treba dugo izlagati hladnim vremenskim uslovima - objašnjava veterinar.

Vodootporna obuća je pogodna za sve vremenske uslove, ali danas postoji ukrasna obuća, čija je funkcija samo da lepo izgleda

Dvorišni psi

Psima koji žive u boksovima u dvorištu, koji su se već navikli na boravak napolju, trebalo bi da obezbedite dobro izolovanu  kućicu i česte šetnje. 

RepublikaFoto: pixabay.com

- U kućicu izolovanu stiroporom stavite slamu, koja će održavati toplotu. Nije poželjno koristiti ćebad zbog kišnog vremena da se ne potapa vodom. Kućica treba da bude okrenuta nasuprot vetrovima da ne bi duvalo kroz nju, a pas ne bi trebalo da bude ograničen u pokretu, samim tim mu smanjujete samozagrevanje. Nemački ovčari, retriveri, haskiji, šarplaninci neće se smrznuti, ali kratkodlake rase poput dobermana mogu da podlegnu atmosferskim prilikama - kaže dr Kosjer.

Upala pluća

Šapice ljubimaca često promrznu zbog betona i soli koja se posipa zimi zbog velikih minusa. Svi imunološki problemi koji se javljaju kod ljudi u zimskom periodu javljaju se i kod pasa: simptomi zimske prehlade, virusi i razna zimska oboljenja.

- Zdravstveni problemi kućnih ljubimaca tokom zime su uglavnom pad imuniteta, hladan vazduh može da izazove traumu na plućima i da se na njih zakače bakterije koje kasnije stvaraju upalu. Hladnoća je manji problem od prisustva betona i soli koja se baca jer ta so i beton bruse i nagrizaju šape i prave oštećenja, crvenilo, upalu i smrzavanje. Pas počinje da odlaže hodanje jer su mu šape promrzle, bezosećajne, kada je pritisnete, on je ne oseća. To znači da je ili promrzao ili su se umrtvili nervni završeci, što nekad dovodi do trajnog oštećenja, pa zbog toga, ako idete u duže šetnje, obavezno stavite navlake psu - ističe dr Kosjer. 

Nepromočivo odelo

Odeća i obuća za pse je najefikasnije rešenje za zaštitu od snega i leda. Pažljivo birajte koje odelo ćete obući ljubimcu, a sve u zavisnosti od vremenskih uslova.
- Postoje dve vrste odela. Za hladno i suvo vreme psima oblačite dukseve i džempere, a za sneg i kišu nose se vodootporna odelca kao što su kabanice, kaputi, a kada je sneg, vlaga i kiša, uz kabanicu nema šanse da se skvasi. Vodootporna obuća je pogodna za sve vremenske uslove, danas imate ukrasne patike, cipele za pse, čija je funkcija samo da lepo izgledaju. Preporučujem obuću od gume, od nepromočivog materijala. U početku je psima teško da se naviknu na garderobu, ali vremenom je prihvate svi - objašnjava veterinar Saša Kosjer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading