Ako imate mačku, OVO MORATE DA ZNATE!

Autor: Republika

Lifestyle

17.05.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponekad nenamerno, ili u neznanju, možemo da uvredimo naše mezimce i da im povredimo osećanja. Proverite da li i vi radite neku od stvari sa ove liste. A ako je vaš odgovor potvrdan - potrudite se da to više ne radite, savetuje Pet Magazine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naši krznavi drugari

1. Zurite u svoju mačku 

Direktan kontakt "oči u oči" u mačjem svetu percipira se kao znak agresije između dve jedinke. Iako zurite jer obožavate tu preslatku njušku (ili ste se možda zagledali), vašoj mački možete delovati preteće. Svog mezimca gledajte blago, i trepćite. 

2. Stalno je mazite i "gnjavite" 

Maženje stimuliše nervni sistem mačaka, pa tako imamo one mace kojima nikad nije dosta maženja i češkanja, dok neke druge imaju svoju "crvenu liniju" i nisu raspoložene za dugotrajnu razmenu nežnosti. To nikako ne znači da vas mačka ne voli, već da joj je maženje preterano stimulativno i da joj smeta. Ukoliko, kad počnete da je mazite, mačka ode, nemojte je juriti i vraćati na mesto, već joj dajte prostora. Vratiće se kad bude želela. Osetljive mace više vole da se češkaju i maze sa strane nego posred kičme. 

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Ne sviđa joj se gde stoji posuda sa posipom 

Mnogi vlasnici posudu smeštaju na mesto koje je udaljeno od dnevne i spavaćih soba, ili kuhinje, međutim – trebalo bi da pratite "uputstva“ svoje mačke. One žele da im posip bude blizu vas, a ne u izolovanom delu stana. Naravno, nećete posudu smestiti nasred stana, ali nađite kompromisno rešenje. Što je deo stana u kom stoji posuda "prometniji", to će vaša maca biti srećnija. 

4. Neredovno čišćenje posude 

Mace su veoma pedantne životinje i veoma će vam zameriti ako posip ne održavate čistim. Svima se ponekad dogodi da zbog napornog dana ili umora nekad preskoče ovu obavezu, ali vaša mačka neće imati razumevanje i biće veoma uvređena. Svakodnevno čistite posip, redovno ga kompletno zamenite i održavajte higijenu oko posude.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

5. Prekidate ili skraćujete vreme za igru 

Uzeli ste omiljenu igračku svog mezimca – štap s percetom ili ste „navili“ pokretnog miša, a onda ste izgubili interesovanje pre nego što je maca „ulovila i ubila“ svoj plen. To nikako nije u redu. Mačka će ostati frustrirana. 

RepublikaFoto: Ivan Jekić

6. Vaš dom je isuviše dosadan 

Imate mačku, ali svoj dom niste prikladno opremili za svog mezimca? To znači da ćete vrlo verovatno imati ljutu i nevaljalu macu. Penjalice, grebalice i igračke su obavezne, kao i adekvatno „ušuškani“ prostori kraj prozora ili na vrhu ormara i polica gde će se vaša mačka odmarati (jastuci, ćebence, krevetići).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading