RASE PASA SAVRŠENE ZA STAN!

Autor:

Lifestyle

31.05.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada nije lako izabrati pravog ljubimca. Ma koliko vam se neki pas dopadao, može se dogoditi da on jednostavno ne odgovara vašem načinu života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Volite ih i pazite

Ako živite u malom stanu u velikom gradu, piše MAGAZIN PAS, teško da je haski dobar izbor za vas. Na sreću, za svakoga postoji pravi pas. Samo ga treba pronaći. Za vas smo napravili listu rasa koje se najlakše prilagođavaju životu u malom stanu.

Bostonski terijer

Nadimak ovog psa je “američki džentlmen”, a to nije samo zbog crno-bele boje nalik na smoking. Bostonski terijer je vaspitan onoliko koliko pas može da bude vaspitan. U prevodu – idealan za stan. Tihi su, pa neće smetati komšijama, mali su i zahtevaju veoma malo vežbe. Dovoljno je svakodnevno ih prošetati malo po komšiluku.

Engleski buldog

Ne samo da su lojalni i umiljati već imaju i jednu osobinu koja ih čini savršenim za život u stanu – neverovatno su lenji.

Nema ničega što više voli ovaj lenjivac nego da se sa vama zavali u kauč i gleda televiziju. Buldog je san svakog lenjog vlasnika. Potrebna mu je minimalna nega i još manje vežbe, a pritom je tih. Uglavnom zbog toga što bi radije da odrema nego da se muči da laje ili se bavi bilo čim. Ako imate decu, upišite mu još jedan plus- ovaj pas je bezgranično strpljiv i samim tim idealan za mališane. Jedini problem mogao bi da bude to što imaju disajne tegobe i teško podnose vrućinu. Zato bi bilo dobro da ugradite klima-uređaj ako želite buldoga.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Francuski buldog

Ne možete da se odlučite između bostonskog terijera i engleskog buldoga?

Zašto ne biste dobili najbolje od oba? Kako vam zvuči francuski buldog? Frenči toliko liči na bostonskog terijera da ih mnogi mešaju, a ima sve dobre osobine engleskog buldoga (miran, strpljiv, tih, odan i opušten). Nije toliko lenj kao njegov engleski rođak, ali to nadoknađuje tim što je manji i lakši od njega.

Čivava

Ok, ovaj pas je izašao na loš glas jer ga već godinama najčešće viđamo kako viri iz torbi raznih starleta. Ljubitelji čivave, međutim, tvrde da je to veoma nezahtevan pas. Uostalom, koliko još rasa znate koje će tolerisati da ih nosite u torbi? Minijaturnost čivave garantuje vam da je možete čuvati čak i u onim legendarnim stanovima u Tokiju u kojima nema mesta ni za normalan krevet. Nemojte ipak izgubiti iz vida da čivava zna da bude prilično glasna, pa je uslov da stan, ma koliko mali, ima debele zidove.

Nemačka doga

Za one koji ih ne poznaju ovo je verovatno najveće iznenađenje na ovoj listi.

Na prvi pogled doga ne izgleda kao dobar pas za život u stanu, ali prvi utisak često vara. Ovi ogromni psi zapravo su pravi nežni džinovi. Poput engleskog buldoga, doga je spremna da čitav dan provede sklupčana kraj kauča. Ovi psi su takođe veoma tihi, često nećete ni znati da su tu. S obzirom na to da se lako vaspitavaju, život sa njima zaista bi trebalo da bude lagan.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mops

Poslednjih godina mops je sve popularniji, a to nije samo zbog neodoljivo smešne zgužvane face (dobro, uglavnom je zbog toga, ali ovaj pas stvarno ima još mnogo toga da ponudi).

Mops se neverovatno vezuje za vlasnika. Želi da bude gde god da ste vi i u stanju je da vas čitavog dana prati po kući. Imaju dosta energije i rado će vam se pridružiti u šetnji, ali spremni su i da rado odremaju. Zahtevaju malo više pažnje i higijene i, poput buldoga, skloni su problemima sa disanjem i slabo podnose vrućinu. I da, pripremite se na hrkanje.

Jorkširski terijer

Još jedan sićušni pas koji liči na igračku i sjajan je kao cimer.

Zbog svojih više nego majušnih dimenzija mogao bi da živi i u najmanjoj studentskoj garsonjeri. Lako se prilagođava i veoma je prijateljski nastrojen. Sklon je lajanju, ali je inteligentan i lagano se trenira, pa ovu naviku možete relativno lako da kontrolišete.

Kavalijer king Čarls španijel

Po veličini i temperamentu ova rasa slična je bostonskom terijeru.

Izuzetno je odan i žudi za ljudskom pažnjom. Savršen je za stan, a najbolji je za ljude koji su veći deo vremena kod kuće jer ne vole da provode vreme sami. Rado će krenuti u šetnju, ali isto tako vole da se sklupčaju uz vas na kauču.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading