MACE VOLE MLEKO, ALI DA LI JE ONO DOBRO ZA NJIH?

Autor:

Lifestyle

22.08.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je tačno da mačke vole mleko, ponekada one nisu u stanju da ga uspešno svare što može izazvati određene zdravstvene probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Mačke iz mleka ne dobijaju nikakvu nutritivnu vrednost koju već ne dobijaju iz hrane za mačke“, objašnjava veterinar Kejlin Hajnc. 

- Generalno preporučujemo da se mačkama ne daje više od 30 kalorija dnevno iz namirnica iz ljudske ishrane. Jedna šolja mleka sadrži preko 140 kalorija. Previše kalorija koje maca dobija iz ovih „slatkiša“ može dovesti do problema gojaznosti - smatra Hajncova. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Standardno kravlje mleko ima znatno više laktoze i kaseina od onoga što mačke mogu da svare. Kod većine odraslih sisara postoji određeni prag tolerancije na laktozu – a mačke nisu izuzetak

Količina enzima koji su zaduženi za varenje laktoze vremenom se smanjuje ukoliko se previše koriste. Laktoza je šećer, a nesvareni šećer privlači vodu u creva, što izaziva dijareju, a može izazvati i nadutost“, tvrdi Kejlin. 


Kao i kod ljudi, pojedine mačke mogu bez problema da tolerišu laktozu, ali dr Hajnceova smatra da je macama bolje davati sigurne poslastice poput komadića kuvanog mesa i ribe ili hranu namenjenu isključivo mačkama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading