OPASNOST OD ZARAZE: Šta ako vas pas liže po licu?

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

30.08.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neilanjan Nandi, profesor na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu Dreksel u Filadelfiji, kaže da je istina da pljuvačka psa ima mnogo proteina koji psima pomažu da zacele svoje rane, ali to ne znači da pseća pljuvačka jednako deluje i na ljude.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pseća pljuvačka zapravo sadrži bakterije, viruse i gljivice koji mogu da budu opasni za ljudsko zdravlje.

Leni K. Kaplan, profesorka sa Veterinarskog fakulteta na Univerzitetu Kornel u Njujorku, navodi kako je najčešće reč o salmoneli, Ešerihiji koli (E. coli) i bakteriji Campylobacter, koje sa psa mogu da se prenesu na čoveka i uzrokuju mu bolesti probavnog sistema.

Apsolutno nije preporučljivo da pas liže otvorene ljudske rane jer je u takvim situacijama najveća mogućnost prenošenja bakterija sa psa na čoveka

Ona dodaje da to ne znači da vlasnici zbog toga svojim ljubimcima treba da zabrane poljupce, odnosno lizanje.

- Kada pseća pljuvačka dotakne ljudsku kožu, pogotovo ako je čovek zdrav i na koži nema rana, malo je verovatno da će doći do bilo kakvih problema - objašnjava Kaplan.

Ipak, ističe da nije preporučljivo da pas ljude liže oko ustiju, nosa i očiju jer se putem tih delova tela bakterije lakše unose u ljudski organizam.

Ne preporučuje se da pas liže decu, starije ljude i hronične bolesnike jer je reč o osetljivijim grupama čiji su imuni sistemi slabiji, pa je mogućnost zaraze znatno veća

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading