TESTIRAJTE ZDRAVSTVENO STANJE PSA KOD KUĆE: Depresivan pas je možda bolestan

Autor:

Lifestyle

03.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko je vaš ljubimac duže vreme tužan, neraspoložen i ne jede redovno, obavezno ga odvedite kod veterinara.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ukoliko je pas neaktivan i depresivan duže vreme, ne bi bilo naodmet proveriti njegovo zdravlje.

Čini vam se da sa vašim psom nešto nije u redu, ali niste sigurni da li da se obratite veterinaru? Zapamtite, veterinaru se uvek obratite kada sumnjate na neki zdravstveni problem. Ipak, postoji nekoliko testova koje možete sami da odradite kod kuće kako biste bili sigurni da je sve u redu. Srpski telegraf i veterinar Saša Kosijer vam otkrivaju i kako.

TEMPERATURA

Merenje temperature je veoma neprijatna metoda jer je digitalni rektalni toplomer najprecizniji.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

Veterinar: 37,5 do 39 stepeni je normalna temperatura psa, ali i ako nije u ovim granicama, ne mora da znači da problem postoji. U svakom slučaju vlasnici treba da se obrate veterinaru ako temperatura odskače.

HRANA i RASPOLOŽENJE

Jedna od najbitnijih stvari kod zdravih pasa je redovna ishrana.

Veterinar: Ako pas jede normalno, onda u toj oblasti nema problema. Isto važi i za raspoloženje. Ukoliko je pas neaktivan i depresivan duže vreme, ne bi bilo naodmet proveriti njegovo zdravlje.

GLAVA

Glava može da bude jedan od pokazatelja lošeg zdravstvenog stanja.

Veterinar: Psu vlasnici mogu da provere glavu, najviše u predelu očiju, nosa, ušiju i zuba. Ukoliko ljubimcu oči sijaju normalno, ako je nos čist, a na zubima nema deformiteta, onda je sve u redu.

RepublikaFoto: pixabay.com

KOŽA

Koža zdravog psa je mekana, bez vidljivih ranica ili oštećenja i bez mirisa. Dlake bi trebalo da budu sjajne.

Veterinar: Dlake pasa bi trebalo da budu sjajne i da ne opadaju. Ukoliko su vlasnici u mogućnosti da bez problema vide kožu svog psa, to znači da je dlaka krenula da opada. Ako se pas intenzivno češe, to može biti upozorenje da nešto nije u redu.

Foto: pixabay.com

HIDRATACIJA

Voda je psima, kao i ljudima, neophodna za normalan život, pa se preporučuje da oni uvek budu hidrirani.

Veterinar: Vlasnici mogu da podignu kožu svom ljubimcu i da naprave nabor. Ako se ona vrati u roku od dve sekunde, onda je pas hidriran. Ukoliko se nabor zadrži, onda je pas dehidrirao. Ipak, postoje i psi koji imaju višak kože i kod kojih se ona inače sporije vraća.

STOMAK

Ne bi bilo loše da povremeno rukom psu proverite stomak kako biste bili sigurni da se u međuvremenu nije pojavila neka izraslina.

Veterinar: U predelu grudi i dojki pas ne bi trebalo da ima nikakve izraštaje i kuglice. Ako vlasnici primete kuglicu u predelu pupka, ne mora da znači da je opasno jer to može da bude tu od rođenja, ali se to u svakom slučaju treba proveriti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading