Zatrpavanje izmeta i beg sa "lica mesta": ZAŠTO MAČKE TO RADE?

Autor: petface.net

Lifestyle

04.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnici su primetili da njihove mace čim izvrše nuždu i zatrpaju svoj izmet, odmah beže napolje. I mačke koje nuždu obavljaju izvan stana identično se ponašaju. Većina ljudi smatra da to rade zato što im smeta neprijatan miris sopstvenog izmeta. To, međutim, nije razlog...

RepublikaFoto: pixabay.com

Mačke to rade od davnina, pa se taj običaj i danas zadržao u njihovim genima. Još dok nisu živele u stanovima kao kućni ljubimci sa ljudima, mačke su u divljini radile istu stvar. Miris koji se ispušta prilikom obavljanja nužde u divljini je služio za obeležavanje teritorije. Miris je takođe, predstavljao jasan znak prisustva neke životinje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Smatra se da mačke zatrpavaju svoj izmet iz straha od dominante mačke na prostoru gde se ona nalazi. Tako prikrije svoje mirise od snažnije mačke kako je ona ne bi pronašla. Takođe se smatra da dominantne mačke na jednom prostoru ostavljaju svoj izmet na površini zemlje, kako bi se širio miris njihove dominacije.

Baš zbog toga što su mačke u divljini ostavljale svoj izmet na području neprijatelja i bežale odmah po zatrpavanju, to rade danas i vaše mace. Ipak, povedite računa, ovo važi samo za zdrave mace.

Ako maca ne zatrpa svoj izmet nakon nužde, to može biti znak da sa njom nešto nije u redu

Pratite njeno ponašanje i ako se to što ne zatrpa svoj izmet posle nužde ponavlja, odvedite je veterinaru. Bolesti koje izazivaju takvo ponašanje jesu urinarne infekcije, bubrežni kamenac, upala debelog creva ili rektuma, kao i analnih žlezda.

Dominantnije mačke svoj izmet ostavljaju na višim mestima

Moguće je da vaša mačka ima problem sa nekom vrstom alergije ili je osetljiva na određenu hranu, pa zato ne zatrpava izmet. Posipi za toalet su jako važni, tako da postoji mogućnost da mački posip ne odgovara i zato ne želi da zatrpava ili uopšte da vrši nuždu u toaletu.

S druge strane, ako nije u pitanju zdravstveni problem, moguće je da vaša maca ne zatrpava svoj izmet iz osećaja dominacije nad prostorom u kojem obitava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading