NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA: Pratilac vikinga i valkira

Autor: Nebojša Ćurčić - Le PETit WCF

Lifestyle

23.09.2018

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona fascinira svojom veličanstvenošću, svojom snagom, odmerenošću, a njeno držanje bi bilo pojam za ono što smatramo dostojanstvenim.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Norveške šumske mačke

Norveška šumska mačka je jedna od poslednjih vrsta čiji divlji saplemenici i dalje krstare severnim šumama. Ona je u raznim svetovima: onako moćna i snažna kroz drevne epove vuče kočije Torove družbenice, boginje Freje i kroz bure putuje sa Vikinzima u nove svetove, "po moru od olova i nebu od borova". U ovom našem vremenu 400 primeraka registrovanih vegija jezdi norveškim šumama, a mnogo više ih je Švedskoj, gde ih nazivaju "rugkat" i Danskoj, gde je "racekate". Norvežanka do kraja ispunjava onu definiciju po kojoj je mačka "stražar na pragu nevidljivog".

Kralj šume

Foto: Nikola Ilić

Oko nje i poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci znaju da podignu glas svojatajući je: nešto kao rasprave Makedonaca, Goranaca i Albanaca čiji je šarplaninac.

Ona je budna i ništa joj ne promiče. Njeno trouglasto lice sa krupnim bademastim očima i oštrim ušima koje se po pravilu završavaju veličanstvenim metlicama - poput risa - podseća da je pred vama lovac, kralj šuma. Snažne noge - zadnje su duže - i široke šape sa jakim kandžama čine je izvrsnim penjačem i vladarom snežnih padina. Zapanji vas okretnost i brzina tako velike životinje - mužjaci su teški između sedam i 10, a ženke između četiri i pet kilograma, i to ih svrstava među najkrupnije rase u mačjem svetu.

Ta "vilinska mačka", kako je Norvežani još nazivaju, ima veličanstveno dvostruko krzno: uz telo je gusta podlaka koja čuva toplotu i štiti od vode i studeni, a spolja je duža, sjajna dlaka sa impresivnom grivom oko vrata i čupavim, pri vrhu kitnjastim repom. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima kraća, postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje široku, bogatu ogrlicu. Kada je reč o bojama, norveške mačke kao da su otele spektar: ima ih jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, torti i tabi u beskrajnim varijacijama.

Blistavo krzno

Nije zahtevna kada je reč o krznu: biće dovoljno da je jednom nedeljno očešljate. Za ostalo će se pobrinuti sama dovodeći svoju bundu do blistavog sjaja, jer ne zaboravite, ona dolazi sa obala onih kristalnih frojdova severa.

Foto: Nikola Ilić

I ono fascinantno: taj mišićavi čupavi lovac, moćnih šapa i pronicljivog pogleda u stvari je jedna od onih vrsta koja je beskrajno odana čoveku. Obožava decu i tu dolazi do izražaja kombinacija čvrstog karaktera i nordijske strpljivosti. Tada je njena nežnost u suprotnosti sa veličinom i robustnim izgledom. Dok je posmatrate u društvu sa decom, imate utisak da se istovremeno igra i da ih čuva.
Ovaj dobroćudni čupavi div voli društvo drugih mačaka ili pasa i u svakom trenutku je spreman za igru i raspoložen za maženje. Ona je šumska mačka, što znači da u domu morate imati što više grebalica, penjalica i visokih polica na koje će se penjati i na njima dremati do nove igre.

Kao što obožava da je na povocu vodite po snegu, tako joj prija da se proteže uz peć ili lampu radnog stola ili ekrana računara. Ona ne krije da joj društvo ljudi godi, iako može biti nepoverljiva prema strancima. Nije nametljiva, neće vas saplitati, ganjati, mjaukati, penjati se na glavu... I, kao prava Skandinavka, uvažava vaše raspoloženje. Veoma je inteligentna i brzo uči - od trikova i igrica do toga kako otvarate slavinu i vrata tuš kabine. Zapamtite: imate posla sa ozbiljnim analitičarem koji pamti i ponekad vam priča.

Norveška šumska mačka je jedno od onih retkih preostalih bića koje istovremeno živi u vašem stanu i u nepreglednim severnim prostranstvima i drevnim vikinškim epovima. Ona nije samo mačka, ona je čarolija!

RepublikaFoto: Nikola Ilić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading